Beste mensen

 

Stel, U bent gek op Paaseieren..U kunt bijna niet wachten tot de Paashaas is geweest en u `s ochtends vroeg de tuindeuren open kan doen om in het gras en de struiken, nog  vochtig van de dauw, te zoeken naar die heerlijke chocolade eitjes in hun vrolijke papiertjes.. Puur, melk, al of niet gevuld met nootjes en lekkere fondant. Behalve dat u zo gek bent op Paaseitjes bent U ook nog eens erg slim…  U vangt de Paashaas, door een uitgekiend  programma verstoort U zijn dag- en jaar ritme waardoor het volgend jaar  het arme dier In Februari al aan het verstoppen gaat.. Zo hoeft u minder lang te wachten en bent u de eerste in de straat die al met een blijde chocolade smile rondloopt.. Raar verhaal??

Wel als het over chocoladeeitjes gaat, maar niet over asperges. De aspergeplant is een vaste plant, die tientallen jaren oud kan worden. Ieder jaar als de bodem een bepaalde temperatuur heeft bereikt vormt hij nieuwe scheuten, die naar boven groeien en die wij zo lekker vinden. Dat moment van uitlopen kan een weekje verschillen, dat hangt van het voorjaar af. Maar meestal is eind April, begin Mei de tijd dat de planten hun groei starten.  Sommige mensen kunnen echter niet wachten op dat feest, halen de asperges uit Chili of Peru of bouwen boven hun asperges een kas, leggen er warmwaterslangen onder of verzinnen nog andere trucs.   Maar wordt het Feest daardoor nou geslaagder  dan een maand later??  Want binnen de kortste keren is de hele straat Paashazen aan het vangen en zijn chocolade eitjes in Februari heel normaal.  En zelfs de Pers en de restaurants weten niet beter en promoten de asperges ver voor hun natuurlijke oogsttijd.. Niet doen dus, die asperges eten. Gewoon nog even wachten. Net als op mooi voorjaars weer, maar daar wordt al genoeg over gepraat.

Goede Paasdagen, geniet van de eitjes, en tot een volgende brief.

Sijmen.