Beste mensen,

Er zijn natuurlijk veel meer interessante A-woorden, zoals aardappelmoeheid of aaltjes. Nee, geen paling op weg vanuit de Sargasso-Zee, maar kleine glasachtige diertjes die eten aan de wortelharen van de plant en zo heel veel schade aanrichten. Die aaltjes moeten we maar bewaren voor de V van vruchtwisseling (dat is namelijk de biologische oplossing) of van vergeten want de V is nog heel ver weg .

Drie B woorden vandaag.

Een bats is een ijzeren ding met een houten steel eraan, geschikt om aarde, grind of iets anders in een kruiwagen te scheppen. Geen schop dus, die geven ze soms op de voetbalvelden, en geen schep, die is alleen maar voor de suiker.

Bloten klinkt mooi en roept heerlijke associaties op. Warme zomerdag, lekker gewerkt en dan fijn bloten. Maar dat valt tegen. Misschien wel die warme zomerdag, maar dan op een lawaaiige trekker rondjes rijden over het weiland waar tot voor kort de koeien of schapen graasden. Door hun verspreide hoopjes mest ontstaat een onregelmatige groei van het gras en de kruiden, met het bloten maai je alle oneffenheden uit het grasland zodat het weer egaal gaat groeien, bloten heet dat.

Bloeden is het derde b-woord. Klinkt vreselijk en is dat ook. Als je op het verkeerde moment een wond maakt in een struik of boom kan hij gaan bloeden. In de plant zorgen de wortels voor een constante stroom van vocht naar boven. Wanneer er nog geen bladeren zijn die kunnen verdampen en er een wond ontstaat komt dat vocht naar buiten. Bij een druif kan dat wel weken doordruppelen, bij een walnoot is dat nog veel langer en heftiger. Een druif snoei je ook voor ½ Februari, een walnoot alleen als het echt nodig is en dan tussen Juni en Oktober als de boom nog vol in het blad zit. De bladeren helpen dan door hun verdamping mee de sap-druk te verminderen. Een in de verkeerde tijd afgezaagde tak kan een boom doen doodbloeden.

Bloeden moet soms ook de trekker, dan heb ik vergeten op tijd diesel in de tank te gooien. Daardoor komt er lucht in de brandstofleiding, tijdens het stukje bij beetje ontluchten druppelt er wat diesel weg, dat is het bloeden van de trekker. Ik eindig zo`n operatie met vieze handen en een dieselsmaak in mijn mond.

Wij wachten inmiddels met smart op een droge periode zodat de loonwerker kan komen spitten. De tuinbonen willen namelijk  heel graag naar buiten. En de pootaardappelen zijn hun kiemperiode begonnen, in originele houten poterbakjes, een mooi gezicht.

Dit is de tweede nieuwsbrief uit een serie. Wil je meer informatie over oogstaandelen, groentetassen of onze winkel, laat het weten. Ook als je deze brief niet meer wilt ontvangen horen we dat graag.

Met vriendelijke groet, Sijmen.