Beste Mensen

Geef mij de benen van Dafne Schippers, het lijf van Sven Kramer, de armen van Epke Zonderland en het brein van Robert Dijkgraaf………… Dan moet u eens zien wat er allemaal in één week op de tuin kan gebeuren. Bij mensen kan het niet, bij planten wel. We nemen de wortels van een wilde appel, zetten er een stam op van een peer, en daar weer aan takken van peren, kersen en pruimen. Of een komkommer op de wortels van een pompoen. Of een aardappel waar bovengronds ook tomaatjes aan groeien.

Enten heet dat, een eeuwenoude kunst om goede eigenschappen van planten te combineren. Pompoenwortels zijn vaak veel sterker dan de wortels van een komkommerplant, met deze combinatie heb je van beiden het beste. Appels en peren groeien vaak op het wortelgestel van een wilde soortgenoot. Een onderstam heet dat. Die moet je bewust uitkiezen, er zijn onderstammen die een uitbundige groei geven, belangrijk voor de armere gronden zodat de boom extra hulp krijgt in de groei. Maar op een vruchtbare kleigrond kies je een onderstam die de groei juist remt. Anders zit je ieder jaar met heel veel hout en blad, maar weinig vruchten. Zo zijn er onderstammen voor natte of droge gronden, die wel of niet tegen bepaalde schimmels kunnen enz. .Heb je een kleine tuin met plaats voor 1 boom, dan is het mogelijk verschillende vruchten op 1 stam te enten.

De F is de letter van de Fractie, heel klein en daarom kan hij deze week er nog wel bij. Veel zaden bestellen we per stuk en per grootte. Zo bestellen we jaarlijks 250.000 zaden van bospeen en dan liefst de grootste. Fractie 1.8 tot 2.0 millimeter. Grote zaden hebben meer reservevoedsel, meer energie. Daardoor kiemen ze makkelijker mocht het wat tegenzitten. En dat is vaak het geval in het voorjaar.

Afgelopen maandag konden we even profiteren van een droge dag en hebben we de eerste bospeen gezaaid en ook de spinazie, rucula, raapjes en raapsteel. Door al het voorwerk was het in een fractie gebeurd. Met onze eigen ledematen.

Deze nieuwsbrief is de 4e waarin we jullie kennis laten maken met vakjargon uit onze tuin. Mocht je eerdere mails/brieven gemist hebben laat het maar weten. Ook als je geen prijs meer stelt op deze mails. Ook horen we het graag als je belangstelling hebt voor een groentetas of een oogstaandeel.

Met vriendelijke groet, Sijmen Brandsma