Beste mensen

Ik hou van vaktaal. Hoe onbegrijpelijker en serieuzer, hoe mooier.

In `Heel Holland Bakt` worden er namen van bereidingswijzen fondants en glacés genoemd die mij als een onbekende taal in de oren klinken. Heerlijk vind ik dat, naast die taarten natuurlijk. Ook een gesprek over speling in krukaslagers en lekkende koppakkingen, of multidisciplinair overleg over bipolaire storingen kan leuk zijn om aan te horen .

In de tuinbouw zijn ook heel veel vaktermen en ik vind het leuk om jullie de komende weken daarmee kennis te laten maken. Gewoon te beginnen met de A van are en te eindigen met de Z van zelfoogst tuin.

En het gaat niet saai worden hoor, ik zal bedoeld en onbedoeld genoeg afdwalen.

De A van Are dus. Een rare en officieel niet meer bestaande maat.

Wij hebben er 300 van op de tuinderij, en nog eens 60 aan de overkant van de weg als wijngaard. Een stukje grond van 10 bij 10 meter. Is dat veel?? Op een zomerse dag aan zee meer dan voldoende.

Als bedrijf hangt het er maar van af, 60 are als wijngaard om te maaien is twee uur, om te snoeien een aantal weken, om te oogsten 1 dag, om er wijn van te maken een aantal maanden en om het resultaat te nuttigen wellicht een aantal jaren.

Als tuinderij is 300 are, of 3 hectare een hele lap als je hem intensief gebruikt. Zet je er veel groenbemesters op (de letter G komt nog) dan valt het weer mee.

Vroeger maten ze met Morgens. In sommige dorpen zie je dat in straat- of perceelnamen nog terug. Een morgen is een stuk land wat een man en een paard in 1 morgen kunnen ploegen. Een morgen op een zandgrond zal dan wat groter geweest zijn dan een morgen op de klei, die veel zwaarder te bewerken is. Eigenlijk een veel logischer naam dan een Are, die weer afgeleid is van de meter, de afstand die licht aflegt in een vacuüm in 1,299 792.458 deel van een seconde. Ooit wel eens een vacuüm gezien??

Op de tuin meten we met drie maten. Het aantal meters die we gebruiken en de plantjes die er voor nodig zijn.

De tijd die het kost om een stuk grond te verzorgen en de belangrijkste, de mate van geluk en tevredenheid die het oplevert.

Met hartelijke groet, Sijmen.

P.s. Wil je geen nieuwsbrieven ontvangen? laat het ons weten. Wil je dit jaar komen oogsten of een groentepakket ophalen, mail even en je ontvangt een inschrijfformulier. Of andere informatie als je dat wilt.