Beste mensen

Een van onze goede voornemens is om u via de bordjes bij de groenten te laten weten waar het produkt vandaan komt. Dus niet alleen meer een sterretje als we het zelf geteeld hebben, maar ook een vermelding van het land van herkomst als het van elders komt.
We hebben gemerkt dat velen van u dat waarderen omdat het leuk is te weten waar het eten wat u op tafel zet vandaan komt. En mischien tot bewustere keuze’s leidt.
Grofweg zijn er op het moment eenvijftal gebieden waar de meeste producten vandaan komen Allereerst van dicht uit de buurt de aardappelen, uien, kolen en andere wintergroenten. En de appelen en peren komen ook nog steeds van eigen bodem. Uit de licht-gestookte kas komen de eerste raapsteeltjes en radijsjes.
Citrus fruit komt het meest van de boerencorporatie Salamita uit Sicilie,een groep kleine en grotere boeren die het 30 jaar geleden hebben aangedurfd ‘biologisch ‘ te gaan en om gebundeld in een cooperatie hun produkten aan te bieden. Het vervoer gaat per vrachtwagen.
Rond Perpignan in Zuid -Frankrijk ligt een groot tuinbouw gebied waar ook een aantal biologisch werkende tuinders zich hebben gevestigd, waaronder ook heel wat Nederlanders. Door het zachtere Middellandse Zeeklimaat kunnen zij zonder of met weinig stookkosten vooral bladgewassen in de winter aanbieden. Ook dit transport gaat per vrachtwagen.
Vanuit Spanje komt ook het een en ander aan citrus, soms ook bospeen.
In Israel heeft de Staat een handelsorganisatie ‘Carmel’, die zorgt voor eport van produkten als waspeen, avocado’s en bleekselderij. Voor een groot deel op de Westbank geteeld door Palestijnen, maar door de Staat gekontroleerd. Transport gaat per vliegtuig.
Vanuit Egypte tenslotte komen boontjes, peulen. bosuitjes, als ook veel kruiden die in de theeen van Piramide worden verwerkt. Ook biologische katoen wordt er verbouwd. Hier leeft en werkt een gemeenschap van drieduizend mensen,Sekem genaamd, met een eigen school, weverijen, ziekenhuisje enz., In een gebied waarvoorheen alleen woestijn was.
Een heel sociaal projekt, het loont beslist de moeite eens hun web-site te bekijken.(www.sekem.com) Het transport gaat per vliegtuig.
Wordt het er makkelijker op???
Hoe vergelijk je een politieke situatie met werkgelegenheid, millieubelasting door vliegtuigtransport met een ontwikkelingsprojekt en goede medische voorzieningen, trek in raapsteeltjes met een eindige gas-voorraad??
Een vergelijken van apels en peren mischien. Of in dit geval van rode kool en boontjes. En mischien moet je helemaal niet willen kiezen, en neem je soms een appeltje, en soms een peertje. Soms rode kool en soms boontjes.
Wij gaan daar als winkel en tuin werkers ook eens van gedachten over wisselen.

Een vriendelijke groet,
en vanavond eet ik boerenkool, en morgen bleekselderie. Sijmen