Beste Mensen

Vergeten groenten.
Nee, niet het zakje witlof wat we soms tussen de appels vinden, en waarvoor u thuis al drie maal uw tas heeft omgekeerd.. Vergeten groenten zijn die groenten die al jaren niemand wil eten, omdat ze te bewerkelijk zijn om schoon te maken. Te moeilijk om goed te bereiden, waarvoor uitzonderlijke culinair talenten nodig zijn, of die leiden tot ongewenste winderigheid. ..
Laat maar liggen, we nemen wel een pot appelmoes is dan al gauw het credo..
Gebeurt dat jaren achtereen, dan raakt een groente echt vergeten, en daardoor niet meer gegeten..
Maar, er is een waar vergeten groenten revival, dank zij o.a. de slow-food beweging
is koken weer fun geworden en tijd gespendeerd aan het koken is weer Quality-time.. Vooral als je het met Engelse termen lardeert.

[custom_frame_left]
[/custom_frame_left]

Zo zijn topinambour, herfstraapjes, pastinaken en schorseneren weer met regelmaat op onze borden te vinden, en een enkeling waagt zich zelfs aan de koolraap , zij het met een alternatieve saus van sinaasappel- en mandarijnenpartjes.
Een schaduwzijde aan al die nieuwe herontdekkingen is er echter ook.
Ons bord is slechts 30 cm in doorsnee, en Hollanders als we zijn eten we slechts
eenmaal per dag warm..
Dat leidt automatisch tot verdringing en raken er andere groenten weer in onmin, en misschien zelfs in de toekomst vergeten.
Neem bijvoorbeeld de Koningin onder de groenten.
Vroeger de trots van elke (volks)tuinder. Moeilijk te telen, alleen de beste grond is goed genoeg. Daarnaast heel kieskeurig in de bemesting, iedere dag aandacht vragend om niet te verkleuren en met een heel kort oogstmoment.
Een groente die door deze eigenschappen meestal flink aan de prijs was en daardoor voornamelijk op de zondag werd gegeten..
Inderdaad, u raadt het al , de Bloemkool . En dan wel de Hollandse, want de Franse is niet te eten, weten de ouderen onder u nog te vertellen.
(het is inderdaad waar dat de Franse bloemkool vroeger bemest werd met menselijke fecaliën, wat in de smaak tot uitdrukking kwam. En een slechte reputatie raak je ook na tientallen jaren niet kwijt)
De bloemkool dus, vroeger teelden wij die met veel plezier in het voorjaar onder glas, en werden ze door u als klant hogelijk gewaardeerd. Nu is ze echter een stiefkindje in ons schap. Verdrongen door die nieuwe ouderwetse vergeten groenten en door haar zusje, de broccoli.
Terwijl ze toch heel smakelijk is, zelfs de Franse.
Want ook daar weet men intussen de mest doorwerkt in de smaak, en dat alleen de beste mestcompost goed genoeg is om een smakelijke bloemkool te telen.
Wij stomen de bloemkool het liefst, samen met wat wortel, venkel en pastinaak. Zonder zout, sausjes of andere grappen.
Of roerbakken, met kokosmelk en Indiase kruidencurrry..
Bloemkool hoort tot ons Nationaal Erfgoed, wees er zuinig op…

Groet, Sijmen.