Beste Mensen

Nederland maakt zich op om massaal op vakantie te gaan. Genieten van zon, rust, de natuur en elkaar.

Ook op de tuin is het wat stiller, er hoeft niet veel meer geplant te worden. Het onkruid  kunnen we goed in de hand houden, en om te oogsten is nooit een straf.

Wel hebben we wat ongenode gasten op de tuin die ons als hun vakantieadres beschouwen.. Heerlijke rustige plek, hoor je ze denken, volop lekker eten en nog biologisch ook..

Allereerst zijn daar de reeën, een tweetal hinden met een kalfje, en een hinde alleen.

Regelmatig te vinden tussen uw en onze boontjes of knabbelend aan kropjes sla en aardbeienplantjes keurend waarvan wij zo graag zelf volgend jaar willen plukken.

Wij worden verstoord aangekeken als we ze vriendelijk vragen elders een terrasje te pakken, en ze komen iedere ochtend en avond weer terug.

Minder schadelijk, maar wel erg lastig zijn de wespen.  Waren ze vorig jaar volledig afwezig, dit jaar zijn ze er massaal en maken het de mensen op ons terras  moeilijk.. Daarnaast zijn ze ook heel vervelend voor het fruit in de winkel, we gaan proberen of een ventilator ze van het fruit kan afhouden..  Minder schadelijk zijn ze nu, maar straks als de druiven gaan rijpen kunnen wespen veel schade aanrichten .Omdat ze de schil van de druiven beschadigen wordt de druif vatbaar voor allerlei schimmels die later een nare bijsmaak aan de wijn kunnen geven.. Azijnsteek noem je dat dan.

Tuin en wijngaard staan er trouwens prachtig bij.. We zijn blij met de regen die we hebben gehad  die de bodemvoorraad weer heeft aangevuld. De sterke wind heeft helaas een halve kroon van een pruimenboom afgebroken, de boom stond daar al tien jaar, en moet nu helaas vervangen worden en weer opnieuw beginnen.  Door het mooie weer eind April hebben de bomen mooi gebloeid, als resultaat daarvan hangen ze nu vol met fruit..

Van de schapen die het gras kort houden zijn er nu een 5-tal geslacht.. Zij zijn verwerkt tot lapjes, gehakt en heerlijke merquezeworstjes. U vindt ze in de diepvries.

We willen straks de winter in met 11 ooitjes, dat is voor ons oppervlak aan gras een mooi aantal..

Over winter gesproken, komende week gaan we ook de boerenkool planten, en nog maar wat aardbeien voor volgend jaar.. Hopende dat de reeën ze met rust kunnen laten..

En mocht u ons, als achterblijvers , een leuke ansichtkaart willen sturen, vooral doen.. de leukste, meest passende origineelste inzending wordt beloond met een gratis groententas, op te halen de eerste week in september..

Vriendelijke groet, reis voorzichtig en een  goede zomer,

De tuin en winkelmedewerkers.

Land en Boschzigt

Leeuwenlaan 34

1243KB `s Graveland.

 

Wij zijn in Augustus op dinsdag en woensdag 2+3, 9+10, 16+17, 23+24 gesloten, alle donderdagen, vrijdagen en zaterdagen zijn we normaal open…