Beste Mensen

Het verstilt in de tuin. De mooie nazomer met hoge temperaturen heeft nu echt plaats gemaakt voor de Herfst. `s Ochtends hangen nevelflarden over de tuin waarin de contouren van de schapen vaag zichtbaar zijn  en plotseling het silhouet van een soort palen bos opduikt..  `s Avonds brandt de houtkachel, er ligt een stapel te lezen boeken klaar en het eerste Sinterklaasgedicht is al geschreven.. En in de winkel maken de zomergroenten langzaam plaats voor pastinaken, aardperen, spruitjes en boerenkool.  Voor de koukleumen onder ons misschien het begin van een moeilijke periode, maar ik vind het heerlijk die rust.

Niet dat we niets meer te doen hebben, niets is minder waar.. Het bruist  hier nog van de activiteiten.   Nadat we in Augustus de winkel met nieuwe stellingen hebben ingericht  gebruiken we nu de oude om ons magazijn eindelijk overzichtelijk en beter werkbaar te maken. En en passsant nemen we daar ook het kantoortje en de “kantine-ruimte” in de kas bij mee.   Verrassend wat je allemaal na jaren bewaren toch weg kunt gooien..

Ook de tuin zelf krijgt een grote make-over.. Door de groeiende belangstelling in onze winkel,  de grotere vraag naar groente-tassen en  oogstaandelen is er behoefte aan meer.. Meer rabarber bijvoorbeeld, deze week planten we een nieuwe plek vol met 200 rabarberplanten.

En meer bessen, bramen, frambozen. Bijna 1000 struiken worden er geplant in wat we vroeger “de kleine tuin” noemden en nu de fruittuin gaat heten. Lekker dicht bij de winkel, zodat iedereen het makkelijk kan vinden.  Omdat het de bedoeling is dat u straks zelf kunt plukken kunnen we de  rassen uitzoeken  met de meeste smaak.  Want als je zo door de diverse rassengidsen kijkt merk je dat veel soorten alleen op uiterlijk en houdbaarheid worden beoordeeld  en smaak en geur als minder belangrijk worden gezien..  Nog een grote klus wordt straks het planten van 700 nieuwe druivenstokken ter gedeeltelijke vervanging van de Solaris die toch te veel achterblijft in opbrengst. En dan willen we ook de schuren en winkel van buiten weer een opknapbeurt geven, werk genoeg dus.

Oh ja, dat palen-bos… Dat is  voor de bessen. We telen alles aan draad  met daartussen grasbanen. Zodat u makkelijk kunt plukken en de schoenen schoon blijven.. Dat is nog es aardig..

Met vriendelijke groet, Sijmen.

P.S. Binnenkort onze zelf gezaaide en getrokken witlof. Een spannend verhaal, maar daarover later..