Beste Mensen Soms moet je net een beetje meer je best doen om iemand te leren kennen en te ontdekken wat voor boeiends diegene heeft te vertellen. Zo is het met sommige groenten ook . Neem nu de schorseneer. Want het zijn rare dingen, die schorseneren.

Dat begint al bij het zaadje. Een normaal zaadje is min of meer rond, even groot als zijn broertje of zusje zaadje en past door 1 van de gaatjes van de zaaimachine. De zaadjes van schorseneren zijn net kleine stokjes, dun en lang, liggen de altijd dwars in de zaaimachine en kunnen daarom alleen met de hand gezaaid worden. Een hele klus, elke 10 cm een stokje, en dan 200 meter lang. Maar dat is alweer een tijd geleden. April, Mei is de zaaitijd. Als kiemplantje komen dan twee prachtige gebogen lange dunne blaadjes boven. Zo dun dat je ze bijna niet ziet, maar als de zon laag staat zie je hun frĂȘle schaduw als beeldhouwwerkjes afgetekend op de aarde staan

De plant ontwikkelt zich tot een warrige boel grijsgroene bladeren, soms komt er eentje voortijdig tot bloei en laat een stralende gele bloem zien zoals die van de paardenbloem. En dat kan, want ze zijn in de verte familie van elkaar. Onder de grond vormt zich de wortel, de zwartste, langste en dunste die we kennen. Dat vraagt om heel voorzichtig oogsten, want je breekt ze snel. Bij het oogsten zie uit alle kleine haarworteltjes het witte sap druppelen waar de schorseneren om bekend en berucht zijn. Het kleverige sap maakt het lastig schillen, dat kun je het beste onder een lopende kraan doen. En is het dan wel de moeite waard om zo`n ingewikkelde groente te leren kennen?? Zeker, op internet staan een keur aan recepten, zelf koken we ze in een beetje melk( blijven ze mooi wit) en eten ze met een snufje nootmuskaat. Ze hebben ook nog een eigenaardig trekje, ze zijn heel schoonmakend voor de darmen als u begrijpt wat ik bedoel. Niet geschikt om te eten voor een bezoek aan het Concertgebouw, sollicitatie of afspraakje.

P.S.Wij willen volgend jaar onze nieuwsbrieven graag digitaal gaan sturen. Als je op prijs stelt op de hoogte gehouden worden wat er op de tuin gebeurt stuur dan even een mailtje naar fambrandsma@casema.nl