Beste mensen

Herfsttijd is pompoenentijd. En daar zijn vele soorten van. Grote, kleine, blauwe, groene en oranje, met en zonder ribbels. Voor de sier en voor het bord. Een tiental jaar geleden was het een grote hype en kon je overal langs de weg kruiwagens met pompoenen en kalebassen zien staan, een blikje er naast voor de geldelijke bijdrage. Bestemd voor mountainbike of mobiel van de jeugdige teler. Een huis was pas gezellig met een pompoen naast de voordeur.

Inmiddels is die tijd weer voorbij en zijn de pompoenen verbannen naar de keuken . En terecht, ooit vormden ze met mais en bonen de drie zusters, het basisvoedsel van de Maya`s. Columbus bracht deze drie mee naar Europa. Bij ons vormen ze een welkome aanvulling op de stampotten en erwtensoep. Wij teelden dit jaar de Okaido, met de mooie naam Oranje zon, de Butternut en de Musquee de Provence. De eerste genoemd naar een eiland in Japan, waar deze soort verder is ontwikkeld. Dit is de echte pompoensoep pompoen, door de oranje schil hoef je hem niet te schillen want die vind je na het koken niet meer terug. De Butternut heeft z`n carrière in Noord-Amerika gemaakt, is makkelijk schilbaar en naast de soep ook geschikt voor ovengerechten. De Musquee de Provence , Frans dus, is niet geschikt voor soep of puree. Ze bevat veel minder zetmeel en bindt daardoor niet. Maar in stukjes door een wok schotel of samen met spruitjes gestoomd een kleurrijk en smakelijk geheel. Vooral met wat gember(siroop)! Omdat ze zo groot zijn verkopen wij deze pompoen in stukken. Op kamertemperatuur blijven pompoenen heel lang goed en vooral de Musquee gaat dan prachtig doorkleuren.

De suikermais is bij ons nu bijna afgelopen, maar de bonentijd begint. In de kas hangen de borlotti bonen te drogen en worden op regenachtige dagen gepeld. Ook is de eerste nachtvorst voorspeld wat betekent dat de boerenkool zoeter van smaak wordt en kan worden geoogst. En zoet zijn ook de pastinaken, die goed combineren met hun broertje de winterpeen in de stamppot. Er komen koude, maar smakelijke weken aan!

Met groet, namens alle oogsters, Sijmen.

P.S. Onze appelsap is heerlijk geworden. Hij staat in de winkel en is ook te bestellen per doos