Beste Mensen
Vergeten groenten, vergeten toen het steeds makkelijker werd om het hele jaar door overal groenten vandaan te halen. Vooral de wortels en knolletjes die goed te bewaren zijn en in de winter werden gegeten moesten het als eerste afleggen tegen de geïmporteerde sperzieboontjes en tomaten. Zodat het ook in de winter zomer werd op het bord. En dat is jammer. Nu de eerste echte herfstweek achter de rug is, vragen we aandacht voor onze Herfst- en Wintervrienden. Als eerste het herfstraapje of boterknolletje. Ik ben afkomstig uit Dieren, en op onze zondagse wandelingen met het gezin namen we in de Herfst vaak een mesje mee. Daar op de akkers langs de Veluwezoom zaaide de boeren als het graan was geoogst knolletjes in de stoppel. Zo hadden de koeien en schapen nog wat lekkers te eten als zij dan in de late Herfst het land na-graasden. Het blijft natuurlijk een beetje stelen, maar wij vonden ze tijdens het wandelen ook erg lekker. Voor de maaltijd even schillen, stomen/koken en opdienen met wat geraspte kaas. De pastinaak is iets bekender, toen de aardappel nog onbekend was in ons land werd de pastinaak vaak gegeten. Zo bestond bij het Leidens ontzet de hutspot uit pastinaak en wortels. Nu gebruik ik de pastinaak vaak gecombineerd met aardappels als puree, of gaat ie mee in een roerbakschotel. Knolselderie, vaak alleen nog bekend van de erwtensoep is ook heerlijk al dan niet samen met aardappels als puree, of in dunne schijven gebakken. Dan wel even de schijven voorkoken. De schorseneren hebben het dit jaar ook weer uitstekend gedaan, schil hem met de dunschiller onder een lopende kraan, kook hem in water en melk en dien hem op met nootmuskaat. Verder hebben we dit najaar ook rode boerenkool, dat staat in ieder geval heel fleurig op het land. En ook palmkool, of cavolo nero. Een zusje van de boerenkool, afkomstig uit Toscane. De dunne lange bladeren worden regelmatig van de plant geplukt en gebruikt in de Italiaanse keuken. Voor recepten vooral even op internet kijken. En we hebben weer een viertal pompoenen. Allereerst de bekende oranje Hokaido, het meest geschikt voor de pompoensoep. Maar gebakken schijven zijn ook heerlijk. Schillen is echt niet nodig. De muskaatpompoen, groen en groot, is meer om te roerbakken of in stukjes aan een soep gerecht toe te voegen. Hij heeft een lekkere beet. De butternut is heerlijk als puree, de kastanje pompoen kan een mooi gerecht worden uit de oven. En is er natuurlijk nog de winterpostelein, en de veldsla uit onze kas. Kortom, het wordt een kleurige en smaakvolle Herfst en Winter. En gebruik vooral het internet voor honderden spannende recepten.
Vriendelijke groet, Sijmen.
Geef een reactie