Beste Mensen

En toen kwam de storm

Alle weertypen hebben zo hun charmes, maar van storm kan ik niet zo genieten. De Januaristorm van 1990 heeft toen voor heel veel schade gezorgd, het glas van de kas vloog toen tot aan de winkel. Levensgevaarlijk en een enorme schadepost. Dat weekend kwamen er spontaan allerlei mensen glas rapen, zodat er weer snel met het herstel begonnen kon worden. Dus ook nu was onze angst of de kas het wel zou houden, en onze zorg ging uit naar de prachtige bomen die we op de tuin hebben. Geweldig mooie Thuja`s  en Sequoia’s, gepland begin vorige eeuw. Deze reuzen stonden te zwaaien en te zwiepen maar hebben de storm goed doorstaan. De uiteindelijke schade betreft wat ruitjes uit de kas en twee kapotte brievenbussen, gesneuveld door een afgevallen tak die bij de buren vandaan kwam. Al met al wel een overgang, van zachte Herfstdagen met temperaturen rond de twintig graden naar het weer van nu.                                                                                                                               In de kas zijn we trouwens al begonnen met het oogsten van veldsla en winterpostelein, terwijl van buiten nog de laatste ijssla komt. Zuurkool en boerenkool vinden in de winkel al gretig aftrek, naast onze eigen  keukenappels: de Bramleys en de Lemoenappels. Beiden heerlijk voor de  appelmoes , taart of hete bliksem..

Wist u trouwens dat we van de appeloogst die dit jaar heel groot was appelsap hebben laten persen??  We zijn er geweldig trots op, zo lekker !!   De flessen met eigen etiket staan op de toonbank.

De storm van afgelopen maandag kwam  uit het zuidoosten, waardoor de bosrand als windsingel werkte en een beetje beschutting gaf. Daardoor is de schade meegevallen.

Uit een voor ons kwade hoek, het Oosten waait er echter een koude wind in onze richting. Daar staat een appartementencomplex waarvan de bewoners angst hebben voor de eventuele ontwikkelingen op de tuin. Wij zijn al twaalf jaar in goed overleg met de Gemeente over de bestemming van de gronden . Het uiteindelijk vastgestelde plan zorgt er voor dat ook in de toekomst een renderende tuinderij kan bestaan.  Maar niet tot tevredenheid van onze oosterburen. Tot bij de Raad van State wordt het nu uitgevochten. Hopelijk blijft het een storm in een glas water, wij blijven vechten voor deze plek..

Vriendelijke groet,

 Sijmen.