Beste Mensen 

Oei, bijna had u volgend jaar bij ons geen aardbeien kunnen plukken.

Zoals het hoort hebben we begin Augustus 300 nieuwe aardbeiplantjes in de grond gezet,ook 1 voor 1 netjes met een gietertje water gegeven. Omdat het zo warm was hebben we er een vliesdoek overheen gelegd, een zacht dun doorzichtig dekentje, zodat de plantjes niet teveel zon kregen en niet teveel zouden verdampen.. Klaar is klaar,op naar de volgende klus,bij het langslopen leek het onder het doek steeds groener te worden..

Dat werd het ook, maar we kwamen er gister tot onze schrik achter dat dat geen aardbeiengroen was maar knopjeskruidgroen. En daar groeien volgend jaar echt geen aardbeien aan. De aardbeienplantjes waren nagenoeg verdroogtd dus hebben we snel water gegeven, knopkruid verwijderd en reserveplantjes gestekt van een ander aardbeienbed.

Zo kun je na jaren telen toch nog op een domme manier fouten maken.

We blijven enthousiast over de voortdurende zomer, alle andere gewassen staan er prachtig bij. Rode boerenkool, palmkool, herfstraapjes en pastinaak doen het geweldig, de slasoorten glimmen ons tegemoet en de suikermais is heerlijk zoet.

Alle bieten zijn nu gerooid en liggen in onze opslag. Een kelder half in de grond, lekker koel. Ze liggen daar samen met de ook al gerooide aardappelen.

De eerste oranje pompoenen worden nu geoogst en er is een geweldige hoeveelheid bonen. Gelukkig vervelen die nooit, of je ze nu op z`n Hollands met klontje boter en nootmuskaat, of op z`n Grieks, met tomaatjes, knoflook en een gebakken sjalotje eet.

De wijngaard ligt er piekfijn bij, we verwachten met een week of drie te kunnen oogsten. Echt een Herfst van overvloed.

Toch denken we ook al een beetje aan het volgend jaar.

Binnenkort gaan we met z`n allen bij elkaar zitten om de gewassen van dit jaar eens door te praten. Hoe was de opbrengst, de smaak?? Klopten de verwachtingen, of viel het tegen. Nu zit het nog fris in het geheugen, straks weten we het niet meer zo precies.

Van elk gewas maken we notities, zodat we deze winter beter kunnen beslissen wat en hoeveel we in 2014 gaan telen.

In ieder geval aardbeien, gewoon de komende tijd wat extra water geven en opletten.

Met hartelijke groet,

namens allen

Sijmen.

 

P.S. Martin is nu op vakantie, o.a. naar de tuinen van Monet in Giverny.We zijn benieuwd hoe hij het vindt, misschien groeien dan ook hier straks waterlelies..