Beste mensen,
Wat heeft een donkere stalen archiefkast te maken met zonovergoten velden vol knapperige groenten??
Heel veel.
In het kantoortje achter in de winkel staat een kleine muisvrije kast.
Met een juist gerichte trap tegen de inmiddels gedeukte deur is dit heiligdom te openen. Dat zorgt voor een luide `kleng`,als betreffende deur niet op tijd wordt opgevangen en op de vloer stuitert.
In zijn donkere binnenste, in diverse dozen en zakjes ligt de belofte van een heel jaar te wachten in de vorm van zaden en zaadjes. Zaden van de Bolster, uit Kielwinderweer in bruine zakjes, zaden van Vitalis in witte, en nog een enkel zakje van een andere zaadfirma.
Diepzwarte kleine zaadjes van prei of winterpostelein, grote witte zaden van tuinbonen, langwerpige zaadjes van wortels, die lekker naar hooi ruiken, kurkachtige bolletjes van de bietjes, duidelijk herkenbare ingedroogde mais korrels. Met de mooiste namen.
Uchi Kuri, oftewel oranje pompoenen, inderdaad uit Japan.
En Mokum, onovertroffen worteltje, afgeleid van de oude Amsterdamse varieteit.
Cantare neemt met een flinke zak veel ruimte in, en doet mij door zijn naam aan muziek denken. Wat knap is voor een sperzieboon.
Egyptische platronde siert het zakje van een vroege biet.
Vooral in de oude rassen vind je nog veel plaatsnamen, omdat die ook regionaal werden geteeld.
Bij wortels geldt een ongeschreven regel, hoe kleiner de plaats, hoe groter de wortels. Berlicummers zij de ouderwetse grote winterpenen, goed voor Sint`s paard. Nantes zijn al een stuk slanker, Amsterdamse bak zijn de bospeentjes, en Parijse worteltjes zijn die kleine bolletjespeentjes. Zo is alles logisch geregeld.
Eenmaal heeft een muis het klaargespeeld via de holle hoekstijlen binnen te dringen. De diverse zakjes werden open geknaagd,en steden en landen lagen kriskras door elkaar. Alle kleine zaden waren zo door elkaar gehusseld, dat we ze moesten wegdoen, een flinke schadepost, want zaad is kostbaar.
Deze weken zult u regelmatig een luide `kleng` achter in de winkel horen, u weet dan dat weer een hoeveelheid zaad van de donkere kast naar de bouwvoor verdwijnt, dan zelf het licht zoekt en zorgt voor velden met knapperige groenten.
Vriendelijke groet van alle zaaiers, Sijmen.
Geef een reactie