Beste mensen
De mussen zijn inmiddels met zulke getale van het dak gevallen, dat het een beschermde soort is geworden.
In plaats van dezen streek er dinsdag een buizerd neer op de blauwe groente-kisten, te lamvleugelig van de warmte om zich ook maar ergens druk om te maken. Later zat hij nog een tijdje op de trekker en het dak van de kas, om daarna toch maar de schaduw van de grote eik op te zoeken. Zo warm had hij het nog niet gehad in zijn leven, en eerlijk gezegd wij ook niet.
Hoe wij overleven en toch nog enigszins blijven werken??
Vroeg beginnen is belangrijk. Dat verschilt van persoon tot persoon, maar vanaf 5 uur begint het te rommelen.
Daar hoort ook vroeg naar bed bij, en dat is veel moeilijker. Niets is verleidelijker dan op een mooie zomeravond om buiten te blijven zitten tot de sterren verschijnen,. Vooral als het alternatief een klam bed en muggengezoem behelst. Dat hou je een paar avonden vol, maar dan komt de man met de hamer. Dus een bedtijd van ? 10 is geen uitzondering.
Tempo aanpassen is ook een belangrijke zaak, maak je niet te druk, morgen is weer een dag. Tropisch weer vraagt ook een tropische arbeidsmoraal.
En `s middags zo veel mogelijk de schaduw in, boontjes plukken in de schaduw op het terras, balken schuren in het nieuwe huis, of gewoon een spelletje doen met onze hulptuinders in het bos. Voor de mensen in de winkel zijn deze keuzes echter niet weggelegd, zij hebben het extra moeilijk.
Gelukkig is het makkelijk de tuin schoon te houden met dit weer, eenmaal schoon blijft het schoon. De meeste planten kunnen nog goed bij het grondwater met hun wortels, waar dit niet zo is beregen we, maar zo weinig mogelijk. Voor planten die niet zo diep wortelen betekent dit weer wel het einde, de late aardappelen zullen klein blijven dit jaar, evenals de knolselderie.
Alles is dit jaar een beetje anders, en zelfs dat went. Een afgeschreven bed prei blijkt ineens door te groeien en prachtige prei op te leveren, terwijl twee weken later een ander bed prachtige prei vol gaatjes blijkt te zitten. Tomaten krijgen bij ons nooit meeldauw, dit jaar wel. Komkommers krijgen ieder jaar op het eind meeldauw, dit jaar niet. En ga zo maar door,
Maar dat doen we niet, veel te warm. Nog even buiten zitten, en dan weer naar bed. Schijnt warm te worden morgen.
Een kleffe groet namens alle tuin en winkelmederwerkers, Sijmen.
Geef een reactie