Beste Mensen,

Onze tuin heeft veel gebouwen en gebouwtjes, met even zovele daken. Winkeldak, schuurdak, serredak, de kas heeft geen dak maar een dek, enz. Daar zijn 6 mini-dakjes bijgekomen die broedende vogels bescherming geven tegen wind en zon. Verspreid hangen deze vogelhuisjes rondom winkel en terras, en inmiddels is er eentje bewoond. Nog wel op het drukste punt in de tuin, naast de winkeldeur, heeft een koolmezen-echtpaar een huisje betrokken. De jongen zijn inmiddels uit hun ei, en beide ouders vliegen af en aan om de jongen van rupsjes en kevertjes te voorzien. Het vlieggat is eigenlijk iets te klein, zodat Pa en Ma Mees telkens als een kurk uit een fles naar binnen en buiten `ploppen.`  
Bij onze woning worden binnenkort ramen, deuren en dak geplaatst.
De bouw gaat heel voorspoedig, bezorgt nauwelijks overlast op de tuin, en het ziet er volgens kenners en leken degelijk uit. De on-conventionele bouwwijze vraagt wel enige uitleg, maar wordt door ons met plezier gegeven. Want wat is er nou leuker om een excuus te hebben om weer even op `de bouw` te kijken.
Wanneer wij naar binnen en buiten gaan `ploppen` weten we nog niet, maar de schatting is Oktober. Dat zal een boel rust geven, want nu worden we soms wel erg tureluurs van het denken over stopkontakten, vensterbanken, douchekoppen, en vlieggaten.
Onderwijl gaat het werk op de tuin gewoon door, met het alles bepalende weer als dirigent. Door het nu koele, natte weer hebben we prachtige bladgewassen, de sla, andijvie, raapstelen, bosui, knoflook enz. doen het  geweldig. Ook de aardappelen houden van dit weer, en de rijen sluiten bijna. (het loof raakt elkaar en bedekt de grond optimaal)
Maar suikermais en boontjes kunnen nu niet gezaaid worden, die zouden wegrotten in de koude natte grond. Dat zorgt straks voor een stagnatie in de oogst. Zo heeft ieder voordeel weer een nadeel en omgekeerd, en het is maar goed dat we zoveel verschillende gewassen hebben.
U zult tot slot wel gemerkt hebben dat van enige regelmaat in het verschijnen van deze nieuwsbrief geen sprake is dit jaar. Gewoon te druk, onze excuses. Wilt u toch op de hoogte blijven, luister ook eens naar Vara` Vroege Vogels`, zondagmorgen tussen 8 en 10 uur op Nederland 1. (98.8) , Daar hoort u wekelijks het meest up-to-date tuinnieuws.
Ander nieuwtje is dat ook in Amsterdam nu onze groente-tassen te verkrijgen zijn. Bij slagerij Reijn, Uiterwaardenstraat 41
1079 BR Amsterdam
tel: 020-6425742. Zegt het voort!!
Gegroet, Sijmen.