Beste mensen,

De maand Mei begon met twee hele koude weken, de koudste twee sinds 1982 als ik het goed gehoord heb van een van onze weermannen.
Dat merkten we ook aan de groei van de gewassen, of beter gezegd aan het niet groeien daarvan. De stamboontjes en suikermaïs waren op de gok al vroeg gezaaid in  derde week April en kwamen mooi boven, en toen  bleef het daar bij. Het groen trok er uit weg, en zoals wij blauw van de kou kunnen zijn, werden zij  geel.
Ook de asperges wilden maar niet komen, wat regelmatig tot een tekort leidde, en op zaterdagen  zelfs tot een wachtrijtje bij de was-en sorteermachine.. Dat stemde, beetje ijdel als wij zijn, ook tot genoegen, dat onze asperges zo worden gewaardeerd dat zelfs een half uurtje wachten niet erg werd gevonden.
Nu is echter het voorjaar echt losgebroken, en het was fijn dat iedereen die dat wilde voor de Pinksterdagen met voldoende asperges naar huis kon. Ook de andere groenten beginnen nu goed te groeien, de eerste kroppen sla van buiten worden geoogst en de rabarber maakt mooie lange rode stelen. Een groente die langzaam ook door jongere mensen wordt herontdekt.

Inmiddels hebben we alweer voor de tweede maal worteltjes, maïs, bonen en zonnebloemen gezaaid.
Dat doen we met een regelmaat tot half Juli, zodat we ook een lange tijd kunnen oogsten om deze in de winkel hebben. Ook de pompoenplanten en courgettes zijn de grond ingegaan, Zo raken langzaam de lege bedden gevuld. We hebben dit jaar een extra bed aardbeien, en het zal niet lang meer duren of het (zelf)plukken gaat weer beginnen. Er ligt een dik pak stro tussen de planten waar de aardbeien straks op liggen, dan worden ze niet door opspattend water nat en gaan ze minder snel schimmelen. Wist u dat ze daarom in het Engels strawberries heten??
En U mag straks inderdaad zelf komen plukken..

Aan de overkant van de weg in de wijngaard hebben we de laatste twee rijen druiven geplant, daar was vorig jaar geen plantmateriaal meer voor te krijgen.
Door de strenge winter, die we al bijna weer vergeten zijn, waren er ook 90 planten doodgegaan, en die zijn nu ook vervangen.
Langs het pad is het nu een feest van kleuren met alle bloeiende bloemen., waarin het geelgroen van de Wede de boventoon voert.

De eerste tuinclubs hebben al een rondleiding gehad, en de agenda raakt al aardig vol met geplande excursies. Waaronder het zelf aspergesteken erg populair is. Kortom, de drukke , maar ook zo mooie tijd is weer aangebroken!! Vriendelijke groet, Sijmen.

P.S.
Wilt u zelf een keertje ervaren hoe het is om asperges te steken dan kan dat zaterdag  29 mei.  U hoort van mij alles over de geschiedenis en teelt van asperges, en mag daarna het land op om zelf te oogsten.
Daarna wacht er een heerlijk asperge-diner op u in de Serre.

Opgeven kan bij Ellen Majoor, 06-40174610 of mail naar info@deserresgraveland.nl