Beste Mensen

Bij zomers weer horen zomerse geuren. Als eerste de geur van pas gemaaid gras, of nog fijner de geur van gras dat al bijna hooi is en nog een keer wordt geschud. . Dat komt niet veel meer voor tegenwoordig,  gras verdwijnt jammer genoeg al na een dag of twee in plastic balen of in de kuil. Goed kuilgras ruikt ook lekker, maar lang niet zo fijn als hooi.
En dan natuurlijk de geur van aardbeien, gerijpt in de zon. Dus niet de geurloze harde Spaanse of kasaardbeien, maar de echte, op het stro gerijpte Elsanta ‘s en Lambada’s.
Korte tijd zijn ze er,slechts een week of drie. Maar een geur..
Een van de vreugden van het tuinder-zijn is dat ik ook `s avonds laat en ‘s ochtends vroeg mijn rondje maak. ‘s Avonds om te kijken of de deuren gesloten zijn, de ramen van de kas op een kiertje staan, alle kranen gesloten enz.
In het donker weet ik feilloos de weg te vinden, een zaklamp is aan mij niet besteed. En als het heel erg donker is helpt mijn neus. Bij de wei ruik ik de schapen,de rijpe aardbeien staan midden op de tuin, en even later ruik ik de zoete geur van de bloeiende tuinbonen. Even verder is de verse aarde te ruiken van de afgeploegde aspergebedden.
De crambe of zeekool langs het betonpad op weg naar huis ruikt naar twintig potten honing, in de bocht geurt er de lievevrouwen bedstro,  en weer thuisgekomen ruik ik mijn bed.
`s Ochtends is het al heel vroeg licht en hangt er nog wat vocht in de lucht. Dan ruik je meer de bomen, het water en het bedauwde gras.
En natuurlijk de eerste kop koffie..
Heerlijk om een neus te hebben, ik zou niet zonder willen.

P.S. Ooit wel eens vliegende aardbeien gezien??
Wij wel, met de regelmaat van een lijndienst vliegt ieder half uur een merel over ons heen, met in zijn snavel een grote rode aardbei. Ik verdenk hem van een klein winkeltje ergens in een boom, met het bordje
“vers van het land.”