Beste mensen

?

Het donkert al vroeg, en het licht steeds later. Ongetwijfeld geen goed Nederlands, maar de neiging tot langer blijven liggen wordt hierdoor wel versterkt. Daarom hebben we besloten ons ochtend kopje thee, trouw door Martin iedere keer gezet, een uurtje later te nuttigen.
Het licht trouwens ook steeds schuiner, vooral tussen 6 en 8 uur in de ochtend is er prachtig strijklicht door de bomen op de tuin.
De silhouetten van alle uitgebloeide bloemen steken dan prachtig af tegen banen van zachtgeel licht die tussen de bomen door schijnen.
Drijven er dan ook nog mistflarden over de akkers, dan is het helemaal een kadootje. Akkers die door het nijvere oogstwerk steeds leger worden.
Zoveel mogelijk zaaien we dan nog een groenbemester in. Op deze zandgrond is dat haver.
In de bodem zitten nog volop voedingsstoffen, en als de grond vochtig en warm is komt daar een grote hoeveelheid van vrij.
Als we niets zouden doen zouden deze voedingsstoffen in de winter allemaal met de regen naar het grondwater spoelen , de diepte in, en onbereikbaar worden voor de plantenwortels volgend jaar.
Door het zaaien van haver slaan we deze voedingsstoffen eigenlijk op, de haver neemt in zijn blad en vooral ook wortelgestel heel veel tot zich.
Als we dan volgend voorjaar de haver onderwerken verteert deze en
komen de voedingstoffen weer vrij om door een groentegewas opgenomen te kunnen worden.
Zo zijn we nu al met volgend jaar bezig.
Maar eerst nog even genieten van een mooie nazomer. Van de tuin komen nog steeds heel veel bladgewassen, het is de tijd van de lekkerste suikermais en de pompoenen liggen te glimmen van heerlijkheid. We hebben zowaar 6 pruimen kunnen oogsten, de eerste uit onze boomgaard, maar dat zullen er in de toekomst ongetwijfeld meer worden.
Naast alle groente en fruit rijpen er ook in onze hoofden nog allerlei plannetjes, maar daarover willen we een volgende keer bijpraten. Eerst nog even genieten van deze nazomer.
En mocht u het nog niet weten, er zijn nog drie zaterdagavonden in onze Serre waarop gekookt word en u kunt genieten van het heerlijks wat er uit de tuin komt.
En als u dan lang blijft zitten dan kunt u meegenieten van dat mooie ochtendlicht.

?

Vriendelijke groet, Sijmen.

?

P.S.
Nog een herfsttip. Bezoek (weer) eens de beeldentuin van het Kroller-Moller museum. Een nieuw kunstwerk is een trap van 270 treden , tot hoog boven de boomkruinen. Vooral aan te raden op vrijdagen (geen scholen), met helder weer.
Prachtig in zijn eenvoud, met een adembenemend (ook letterlijk) uitzicht over de Veluwe.