Beste mensen
De eerste stormpjes zijn al over het land getrokken, afgewisseld door nog zomers aandoende dagen.
De eerste kleur komt in de bomen, de ganzen komen in formatie over en ’s ochtends glinsteren de fijne blaadjes van de aspergeplanten met miljoenen diamantjes van de dauw. Kortom: de Herfst is aangebroken.
In de wijngaard hebben alle planten de bovenste draad bereikt en dankzij een stabiele vrijwilligersgroep van zo`n 8 mensen zijn alle planten netjes gesnoeid en aangebonden.
Nog een aantal weken is er voor deze gezellige groep mensen werk op de vrijdagochtend, daarna komt er een periode van winterrust.
Een van de grote klussen die nog moet gebeuren is het knippen van de haag. Dat is namelijk de afspraak met Natuurmonumenten, we mogen deze mooie historische tuin zonder geldelijke vergoeding gebruiken,maar moeten wel de haag goed bijhouden. En vergist u niet, hij is wel 150 meter lang, 3 meter hoog en twee meter breed. Diverse hoveniers hebben een offerte uitgebracht waarvan we lichtelijk bleekjes wegtrokken, voor die bedragen kun je een aardige tankwagen wijn uit Frankrijk laten komen, of een deel van de Flevopolder pachten.
Het in mijn ogen doldrieste plan om deze haag met louter handkracht en Gardena snoeischaren te lijf te gaan blijkt echter toch te werken, iedere week wordt er een stukje haag geschoren.
De hele zomer is er druk geschoffeld om al het onkruid uit het verleden te onderdrukken, en dat is ons uiteindelijk gelukt.Hierna kon twee weken geleden de grasbanen ingezaaid worden.Omdat de grond nu nog lekker warm is en er voldoende regen valt, is het gras al snel gekiemd, de verwachting is dat we het al een keer kunnen maaien voor de winter. Daarvoor is inmiddels een goede zitmaaier aangeschaft,(dankzij de recessie met flinke korting). Zo kunnen we volgend seizoen beginnen met een goede grasmat en een maaier, die sterk genoeg is om ook het snoeiafval de baas te kunnen. Want dat druiven telen veel snoeiwerk vraagt is wel duidelijk geworden, en dat wordt volgend seizoen veel en veel meer.
De druivenplanten, de stokken, gaan de komende weken afrijpen. Niet de druiventrossen, die zijn dit jaar nog allemaal verwijderd,maar de plant zelf, zeg maar de stengel. Nu ziet die nog groen, maar langzaam gaat die nu verhouten om de komende winter te weerstaan en om genoeg energie te hebben om volgend jaar weer uit te kunnen lopen.
Een van de wijngaardiers op de vrijdag is Stijn Krenning, docent op wijngebied en wijnimporteur.
Samen met zijn vrouw hebben ze zich onlangs met hun bedrijf hier in het dorp gevestigd en toen Stijn van de wijngaard hoorde heeft hij zich meteen aangemeld als vrijwilliger. Ondanks zijn drukke bedrijf een kans die hij niet wilde missen, om vanaf de teeltkant het proces te volgen.
Komende maand start hij een basis- en vervolgcursus wijn, inclusief uitgebreide proeverij en lesmateriaal.. En dat is weer een kans voor Willem en mij, om vanuit zijn vakkennis meer te leren en ervaren. Beide cursussen worden op 4 avonden gegeven, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Wilt u meer weten, mail even naar info@2wines.nl, kijk op www.2wines.nl of bel 035-6281946. Dat worden dan vast gezellige avonden.
De tweede wijnaanbieding van dit jaar voor wijngaard-adoptanten is een rode wijn uit Frankrijk. Biologisch uiteraard, en genoemd naar een grassoort (le Marghall, bij ons raaigras) die in de herfst en winter tussen de rijen groeit, en in die streek in het voorjaar wordt ondergeploegd en als voeding voor de bodem en de wijnstokken dient.
Anders dus dan de Nederlands praktijk, waar de gras- en klaverbanen permanent zijn.
Margath de Bassac, uit de Pays d’Oc.
Na de gevolgde cursus kan ik hem uit eigen ervaring natuurlijk veel preciezer beschrijven,
Nu helpt het etiket een beetje. Een soepele, aromatische, fruitige en makkelijk drinkende wijn uit de biologische landbouw.
Wij wensen u allemaal een goede herfst, en kom gerust eens langs om te kijken hoe uw bordje hangt en hoe de wijngaard er bij ligt.De sleutel kunt u tijdens winkeltijden vragen bij de kassa in de winkel.
één Vriendelijke groet, Willem en Sijmen.