Beste mensen

Vandaag de eerste herfstdag, met harde wind en regen. Ik moet zeggen dat ik het wel heerlijk vind, al die beweging in de lucht na een heel mooi voorjaar en een mooie zomer.
De truien worden weer opgezocht, een raampje gaat dicht, en na weken boontjes, tomaten, suikermais en komkommer krijg ik weer trek in stoofschotels, rode kool en stampot andijvie.
Het is een heel goed groeiseizoen geweest, iets aan de droge kant, waar vooral worteltjes en prei last van hadden, maar boontjes, tomaten en pompoenen voerden er wel bij.
Ons nieuwe kindje, de wijngaard , heeft het goed gedaan, alle planten zijn aangeslagen, en dankzij een gezellige groep vrijdagochtend-vrijwilligers ziet het er mooi verzorgd uit, we krijgen regelmatig van deze en gene een complimentje, wat wij dan uiteraard bescheiden in ontvangst nemen.
De kleine tuin, onder de hoede van Martin, was deze zomer ook een plaatje. Bloemen en groenten wisselden elkaar mooi af, en behalve dat er haast geen luis te vinden was in al die kroppen sla, was ook het onkruid dankzij zijn vele schoffelen geheel afwezig.
Dat was helaas op de grote tuin niet het geval, daar bloeide soms het knopkruid en de melde welig. Het vrijwilligersbestand vertoonde af en toe grote gaten, en ondergetekende was tussen al zijn andere petten zijn tuinpet soms kwijt. ( trouwens, die van nieuwsbrief-schrijver ook)
Deze eerste herfstdag kondigt tevens het begin van een rustigere periode aan, waarin we weer kunnen nadenken over het volgend seizoen. En dan misschien een beetje meer hooi op de vork, en een beetje minder pompoenen.
Maar voordat het zover is, en dat is ook een reden waarom ik blij ben met deze winderige dag, gaan wij op vakantie.
Als u allen weer terug bent,fruitig en vrolijk aan de slag gaat, is op de tuin het laatste gezaaid en geplant, hebben Tuin- en Winkelmedewerkers hun verdiende rust gehad en is het onze beurt.
Een heel speciale vakantie dit jaar, want we beginnen met het huwelijk van onze oudste dochter Linde.
Sommigen van u kennen haar nog als kleuter, anderen vanuit de winkel, maar ze is nu een prachtige jonge vrouw, die haar levenspartner gevonden heeft. Dat is een Italiaan,  we gaan dan ook een groot feest tegemoet aan het Como-meer. Daarna reizen we door naar Sicilië. Voor ons helemaal nieuw als frekwente Griekenlandgangers, maar Sicilië is ook de grootste leverancier van al het biologische citrusfruit. Tussen het lezen, luieren en beklimmen van de Etna door gaan we misschien Salamita, de coöperatie van biologische producenten, een bezoekje brengen.
Dan wordt het volgens Willem geen vakantie, maar een WERK-bezoek.
Ik hoop op een mooie herfst voor iedereen, tot later!
Groet, Sijmen.