Beste mensen,

Als je als tuinder zegt dat de winter voorbij is en het dan prompt gaat sneeuwen en het ijs weer op de sloot ligt, dan ga je toch wel een beetje af. Dat gebeurde mij na de vorige nieuwsbrief, die bovendien wederom tot mijn schande veel te lang geleden geschreven werd. Mijn excuses hiervoor en ik hoop dat u niet meteen de tuinmeubelen uit de schuur heeft gehaald.
Deze week kan dat wel, het wordt een echte feestweek. Niet alleen vanwege het weer waarvan de voorspellingen veel goeds beloven, maar ook vanwege de dubbele verjaardag van de meisjes, Welmoet en Angelien, die beiden deze week jarig zijn. Dat betekent driemaal feest, op hun verjaardagen en ook nog eens op zaterdag wanneer zij een lentefeest geven waarop een boel oudgedienden zijn uitgenodigd. Als het lukt is dan de tuinkeuken water- en winddicht en is het tevens een onofficiele try-out van deze ruimte. Het wordt een mooie lichte kas en het wordt steeds makkelijkker voor te stellen hoe het er uitziet als het klaar is. Inmiddels ziet het er op de tuin veelbelovend uit, A. en W. hebben rechtere bedden dan ooit gereden, de eerste tuinbonen staan erin, en in de grond kiemen blauwschokkers, peulen en doperwten, evenals raapstelen, radijs en worteltjes. Uien en knoflook zijn geplant en de aardappelen staan te kiemen en wachten op hun beurt geplant te worden.
Het is altijd spannend om af te wachten of alles wel goed boven komt, en als u komende weken iemand geknield op het land ziet zitten is het niet omdat hij of zij in gebed verzonken is of wellicht een lens is kwijtgeraakt, nee, waarschijnlijk wordt er dan met de punt van een stokje of mesje voorzichtig in de grond gepeuterd en gezocht naar de eerste kiempjes. De zaden zijn meestal niet meen. terug te vinden, maar zodra het kiemt kan er gekeken worden wat de opkomst gaat worden. Want niet ieder zaadje komt boven, athankelijk van soort en natuurlijk het weer. En dan kan de verwachte ‘stand’ van het gewas be-oordeeld worden, om een mooi worteltje te krijgen mogen er niet meer dan. 70 op een strekkende meter rij staan, en radijsjes hebben een afstand van 3 cm nodig.
De bessen staan keurig gesnoeid aangebonden en we hebben daarnaast ruimte gelaten voor een twaalftal hoogstarn fruitbomen. Dat geeft in de toekomst een prachtige bloei en hopelijk fruit, binnenkort hoort u meer hierover.
In het kleine kasje heeft Martin al heel wat gezaaid, en staan knolselderij en tomaten al boven de grond.
Martin is trouwens heel druk deze week, want de eerste slasoorten, en de vroege bietjes gaan in de kleine tuin ook de grond in. Volop aktie dus, met een feestelijk eind in vooruitzicht.

Groeten namens allen, Sijmen.

P.S. Wij zoeken nog steeds dringend mensen die thuis uitgeklust zijn en het leuk vinden voorkomende klussen te doen. Uiteenlopend van het vervangen van een kapotte scharnier tot het schilderen van een machine. Het liefst twee of drie mensen die handig zijn en zelfstandig kunnen werken, en op die manier een bijdrage leveren aan deze mooie plek.