Beste Mensen
De kans dat u nooit een bloemetje heeft ontvangen is vrij klein..
Wij doen niets liever dan bij allerlei gelegenheden elkaar te verassen met een bos bloemen.
Tot dat doel hebben wij zelfs 25 vazen en vaasjes in huis, want ja, ieder bosje heeft zijn eigen maat en bijbehorende vaas.
Onder alle soorten bloemen neemt de roos een bijzondere plaats in, door zijn fluweelzachte blaadjes, kleuren en geur. Van oudsher een bloem die je krijgt of geeft bij een bijzondere gelegenheid.
Wij hebben afgelopen week wel duizenden rozen gekregen. Rood, roze, lichtgeel, wit.
Met prachtige namen, als Alexander Girault, Easleys, Golden Rambler, Alchymist,
Adelaide d`Orleans enz..
Het enige wat we nog moeten doen is ze planten, want al die duizenden rozen zijn nu nog in de toekomst verborgen, maar gaan na zorgvuldig planten, water geven en snoeien over een jaar of twee drie bloeien in onze wijngaard op Hilverbeek.
Rozen en wijn hebben een special huwelijk, niet alleen op een speciale romantische avond, maar ook tijdens hun groei. En dat is iets minder romantisch.
Beiden zijn ontvankelijk voor bepaalde schimmels, de echte en de valse meeldauw. Bij rozen noem je dat ook wel `het wit`. Een witte poederachtige waas die op onderkant of bovenkant de bladeren aantast.
In de grote wijngaarden in Frankrijk werden en worden vaak rozen aan het begin van iedere rij geplant, rozen zijn namelijk net iets eerder ziek dan de meeste druiven.
Als de Boer ziet dat de rozen wit uitslaan weet hij dat het tijd is om de spuit uit de schuur te halen. En dat gebeurt helaas heel veel. Wist u dat 60% van de bestrijdingsmiddelen in Frankrijk in de wijnbouw worden gebruikt?? Op maar 10 % van het totale landbouwareaal?? Dan smaakt zo`n glaasje een stuk minder..
Onze druiven worden niet zo gauw ziek, ze in hoge mate resistent tegen de meeldauw. En preventief spuiten we een aantal biologische middelen.
Maar toch misten we, hoewel ze dus niet nodig zijn, de rozen.
We hebben van de biologische rozenkwekerij `de Bierkreek`, in IJzendijke 30 prachtige grote rozenplanten gekregen. Ze worden geplant op het rechte stuk van de slangemuur, zodat na een aantal jaren er een muur van rozen staat, van wel 40 meter lang. Een lust voor oog en neus.
Ik ben bang dat we dan onze vazenverzameling moeten uitbreiden met een paar speciale rozenvaasjes.
Mocht u zelf ineens het gevoel krijgen dat uw tuin nog een roos mist, bezoek dan eens hun site, www.bierkreek.nl Alles over rozen, voeding, snoeien, en vooral soorten. Te zoeken op kleur, geur, ziektegevoeligheid, windgevoeligheid , doornloosheid enz. En een bezoek in combinatie met de mooiste stranden van ons land is de moeite waard..
Vriendelijke groet, Sijmen.