Beste mensen

Er is iets heel ergs gebeurd, vertelde Martin mij toen ik dinsdagochtend op de tuin kwam. En dat was er ook , een vos was in het kippenhok geweest en had 35 kippen , een derde van het totaal, de kop afgebeten.
Mijn schuld, niet die van de vos. Al 25 jaar sluiten we iedere avond het hok met een luikje, omdat we weten dat er vossen in de buurt zijn, soms zien we er een lopen.
De laatste tijd hoorde het weer bij mijn taken, i.v.m. de vogelpest weet ik van mijzelf het beste waar ik geweest ben. Maar het zat nog niet echt in mijn ritme waardoor ik het wel eens vergat. En dat wordt dan afgestraft.
Het was een naar gezicht, overal door het hok lagen de kippen verspreid, en de nog levende zaten gestresst her en der zo hoog mogelijk. In de natuur pakt een vos 1 vogel uit een groep, de rest kan dan wegvluchten. Maar in een hok kan dat niet en ziet een vos telkens wegvliegende vogels om haar heen. Ze blijft dan als reflex de ene kip na de andere grijpen, hoewel ze er niets aan heeft.
Na twee dagen beginnen de kippen nu weer een beetje tot rust te komen.
Het kan raar lopen, Je kunt bang zijn voor het ene gevaar maar door iets anders , wat reeeler is, gepakt worden.
Van nu af aan loop ik `s avond weer trouw mijn ronde.
Alles groeit voorspoedig, het wachten is op een warme week zodat de eerste boontjes, suikermais en pompoenen gezaaid kunnen worden, dan is de tuin aardig vol.
Ondertussen beginnen ook de voorbereidingen voor de open dag al weer, zondag 22 juni . Met nog meer muziek, proeverijen e. d. dan twee jaar geleden. Maar daarover een andere keer.