Beste mensen,

Het is al weer een tijd geleden dat we u op de hoogte hebben gesteld van het wel en wee van de tuin, en naar mijn gevoel werden er steeds meer licht verwijtende blikken naar mij geworpen, vergezeld van de woorden’zeker geen nieuwsbrief??’.
Bij deze hoop ik het goed te maken, en na alle wee-tjes en welletjes begrijpt u ook waarom het even duurde.
Eerst de (ach) wee-tjes maar. Van onze verzekeringsinspecteur kregen we de verplichting overal nieuwe brandblussers op te hangen. Op een maandag werden ze gebracht, ze waren nog niet uitgepakt of ze waren ‘s donderdags al verdwenen uit een schuur die toen nog niet op slot kon. Een schadepost van 1500 euro.
Vier weken later hebben we een inbraak gehad in de winkel, waarbij er nogal wat meegenomen is. Gelukkig wel verzekerd, maar het is geen leuke ervaring midden in de nacht gewekt te worden om te horen dat er ingebroken is. De politie was er snel bij, het assortiment is weer aangevuld waarbij we de Weleda bijzonder dankbaar zijn voor hun snelle en goede manier van reageren. En er zijn nog meer sloten aangebracht, maar iedere ochtend is de eerste gedachte bij het wakker worden’ als er maar niet ingebroken is’.
En dan hebben we nogal wat problemen gehad met de kassa’s. Na twee jaar wikken en gewoon doorwegen hebben we de knoop doorgehakt en gekozen voor kassa’s waarmee ook gescand kan worden. De winkel is inmiddels zo druk bezocht, en het assortiment zo breed dat het uitpakken en prijzen veel tijd innam. Wel gezellig hoor, op de donderdagochtend , en prijsjes stickeren kan erg rustgevend zijn, maar ook wij gaan op sommige onderdelen mee met de tijd. Goed, twee nieuwe kassa’s dus, alle artikelen invoeren met prijs, btw, bar-code, artikelgroep enz.
Iedereen instructie, even oefenen en draaien maar. Nou dat viel tegen. We hebben de gekste dingen meegemaakt. Kassa’s die vanzelf uitvielen en weer opstarten, blokkeerden, potjes pinda-kaas van 536 euro die bij uw bon werden opgeteld, Spaanse uitroepen en lettertekens enz. Bij voorkeur op de vrijdag of de zaterdag als de winkel vol stond.
De monteurs waren kind aan huis, en na 6 weken dooremmeren moesten wij het laatste restje geduld wel van heel ver halen.
Nu lijkt het leed geleden en kan ons vertrouwen weer groeien. U wordt bedankt voor het getoonde geduld, en uw vertrouwen dat het goed ging komen. Want u moest het maar ondergaan. Geholpen worden door iemand met zweetdruppeltjes op het voorhoofd, mompelend ‘dit doet die ook niet’, ‘we gaan verder op de andere kassa’, ‘kan iemand even bellen’, ‘dit is geloof ik uw bon’.
Maar genoeg, nu tijd voor de welletjes.
Allereerst zag en ziet de tuin er geweldig uit dit voorjaar. Ondanks, of misschien wel dankzij het koude voorjaar is er een rustige groei en worden er mooie produkten geoogst. Peultjes, spitskool,aardbeien, sla-soorten, tuinbonen komkommers enz.
En er staat nog heel veel aan te komen. Zo kunnen straks weer bessen geplukt worden. De bloemen die alles omzomen deden en doen het geweldig, de wede met daartussen de eerste klaprozen waren een lust voor het oog. De border langs de kas is een waar feest, en ook trekken de pioenrozen en de crambe weer de aandacht. De asperges waren een succes. Waren, want vanaf nu worden ze niet meer ge-oogst maar groeien ze door om krachten op te doen voor volgend seizoen. De kwaliteit was heel goed, en dankzij het spandoek aan de weg en de aantrekkingskracht van asperges zijn er veel nieuwe mensen de tuin opgekomen. Waarvan sommigen weer als klant blijven komen.
Ook de gekozen manier van oogsten, door een persoon met ‘de spin’ bevalt goed Meestal gebeurde dat door dochter Esther, die nu wel blij is dat het seizoen is afgelopen zodat ze met haar dagritme geen rekening meer hoeft te houden met het oogsten.
Dagelijks kwam er een hele dikke pad op haar pad die onder de folie een lekker plekje gevonden had, en eenmaal een ringslang!!
Voor volgend jaar worden meerdere mensen gezocht die dit aspergesteken een vast dag- of avonddeel in de week willen doen.
In de Serre is al een aantal maal tot grote tevredenheid van de gasten gekookt. De data van deze sfeervolle avonden vindt u bij de kassa.
En het aantal groepen dat komt lunchen en op deze manier kennis maakt met het bedrijf en biologische voeding overtreft alle verwachtingen. Eenmaal zelfs een lunch voor 47 mensen.
Ook is de achterwand van de Serre ge?soleerd waardoor het geluid binnen niet meer zo hard is.
Het uitgebreide terras wat Leidy beheert op zaterdag begint ook een succes te worden. Door de gerichte aandacht voor aankleding, sfeer en kaart wordt het voor steeds meer mensen een rustplek n de weeK, en een plek om anderen te ontmoeten. En ondanks het koele weer zijn ook de pick-nick manden al een aantal malen besproken.
Tja, allemaal onderwerpen om veel meer over te zeggen, maar we moeten nog wat ruimte over laten voor DE OPEN DAG.
Dit jaar eens niet op Vaderdag maar een week later, en wel ZONDAG 26 JUNI

Het belooft een schitterende dag te worden met nog meer aktiviteiten dan afgelopen jaar. Een mengelmoes ‘jan landbouw en kultuur, van proeven , kijken en ook doen!!! Kinderaktiviteiten, trekkerrijden, rondleidingen, terrasjes, keltische, klezmer en swingende blaasmuziek, proeven van sappen en wijnen, papierkunst, beeldhouwen, enz. Kortom een groot feest.
Degenen die al eens geweest zijn weten hoe gezellig zo’n dag is, zij die niet geweest zijn mogen het niet missen, want vogend jaar slaan we misschien een jaartje over. De dag begint om 10 uur, en kom als het kan vooral op de fiets of parkeer op het terrein tegenover de Corverslaan. Er mag langs de Leeuwenlaan niet geparkeerd worden.


Verder nog: Zoeken we een klusser
En een tehuis voor twee achterkleinkinderen van onze poes Floor, Een kater en een poesje
En een kamer in Maastricht en een in Utrecht. Voor twee dochters.