Beste Mensen
 
Behalve een gebrek aan handen om al het werk te klaren is dit jaar tot nu toe een jaar van overvloed.
Heel veel uren zon, heel veel regen ook, met als gevolg dat de gewassen het uitstekend hebben gedaan. Een voorjaar en zomer met geweldige kroppen sla en andijvie, een overvloed aan bonen, bergen komkommers, en in de grond zit nog een grote oogst aan aardappels, en de pompoenakker ziet oranje van de mooi groot uitgegroeide  vruchten.
De schapen hebben bijna allemaal tweelingen geworpen, zij groeien voorspoedig , en dankzij tijdig vaccineren is er dit jaar geen blauwtong uitgebroken. Ook onze `wilde` medegebruikers van de tuin laten zich dit jaar makkelijk zien, in het voorjaar is verscheidene malen een hele grote ringslang in de buurt van de kas waargenomen, en een vos heeft een hol gemaakt tussen de aspergeplanten en is verzot op suikermais.
Iedere nacht trekt hij een paar planten omver en neemt de kolven mee om op te knabbelen.  We vinden ze verspreid over het hele land.
Verder zijn er ook nog reeen die de toppen van de bonenplanten af grazen, maar in een zomer van overvloed vinden wij dat niet erg.
Puttertjes met hun tropisch uiterlijk zijn al druk de zaden van uitgebloeide bloemen aan het peuzelen, en tot tweemaal toe heb ook al de IJsvogel weer gezien. 
In de winkel is het de hele zomer, ondanks dat we twee extra dagen per week dicht waren, gezellig druk gebleven, en steeds weer ontdekken nieuwe mensen de tuin. Het terras op de zaterdag met de heerlijke taarten van Sander valt niet meer weg te denken.
Alleen het fruit in de hoogstamboomgaard laat het dit jaar afweten, in het voorjaar tijdens de bloei zijn er een paar hele koude nachten geweest. Een enkel pruimpje, appeltje en dan houdt het verder op. Jantje ziet niet veel hangen dit jaar.
Onze samenwerking op met de Costerustuin, Bijenschans, Pinetum, Gooilust en Bezoekerscentrum krijgt steeds meer vorm. Wij zijn zelfs genomineerd voor een prijs van het Algemeen Dagblad, en u kunt als waardering helpen door een handtekening te plaatsen. Meer hierover in de winkel, of op ad.nl/natuurprijs
Als we net zo`n mooie herfst krijgen als verleden jaar is het beslist de moeite waard een dagje de fiets te pakken om deze mooie plekjes te bezoeken!!
Wij gaan welgemoed de vroeg begonnen Herfst in, met winterpostelein, veldsla, schorseneren en boerenkool in het vooruitzicht.
Vriendelijke groet, Sijmen.