Beste Mensen

Een oud gezegde, een appeltje voor de dorst… Dorst zullen we niet hebben deze winter, afgelopen maandag hebben we 1300 kg appeltjes weggebracht naar sap perserij Schulp in Breukelen. Onze hoogstamboomgaard in nu 12 jaar oud en de dunne boompjes van weleer zijn echte bomen aan het worden en hingen dit jaar behoorlijk vol. Het zijn allemaal verschillende oude rassen met klinkende namen. Groninger Kroon, Lunterse Pippeling, Notarisappel, Sterappel en de mooie Ingrid–Marie. In het Voorjaar verassen ze ons met mooie bloesem en nu in de Herfst worden we beloond met een vracht aan appels en peren. Het plukken was een feest met onze hulpboeren en afgelopen Zaterdag met de mensen met een oogstaandeel. Helaas met een klein ongelukje, een appel valt niet ver van de boom; als je er dan onder staat en omhoog kijkt kan het fout gaan. Een pijnlijk rood oog was het gevolg. Doordat we geen echte fruittelers zijn en we in het seizoen niet veel aandacht geven aan de bomen hebben veel appels een klein beetje roest of schurft waardoor we ze niet in de winkel willen leggen. Maar de smaak is voortreffelijk, en zoals we verleden jaar hebben gemerkt het sap ook. Binnenkort in onze winkel !!

Ook bij de schapen kan er worden ge-oogst, al noem je dat slachten. Van de 7 lammetjes die zijn geboren dit Voorjaar zijn er 5 rammetjes en die kunnen niet bij de kudde blijven lopen. Ze worden deze week geslacht en slagerij Welling uit Huizen waar we een goed contact mee hebben zal ze uitbenen en maakt worstjes, koteletjes, rollades enz. We hebben ze straks in ons diepvriesvak.

En als laatste gaan we deze week de druiven oogsten. Een spannende dag waaraan een grote groep vrijwilligers meewerkt. Hoe is de kwaliteit van de druiven, de hoeveelheid, wordt er netjes geselecteerd, allemaal vragen waarop we nu nog niet het antwoord weten. Maar met het appelsap en de rest wijn van verleden jaar zullen we deze winter in ieder geval geen dorst hebben..

Met Vriendelijke groet, namens alle plukkers en oogsters Sijmen.