Beste mensen

Gigantes sto forno, Soufiko, Tzatsiki, Griekse namen van een drietal heerlijke gerechten. Zoals U misschien weet gaan wij (Sissie en ik) meestal in Oktober op vakantie als de grootste drukte op de tuin achter de rug is. En meestal komen we dan in Griekenland terecht, ditmaal op het mooie eiland Ikaria. Inderdaad, van de jongeman die naar de zon wilde vliegen, maar zijn vleugels had vastgemaakt met bijenwas.. Toen hij dicht bij de zon kwam, smolt de was en stortte hij in zee.. Een mooi eiland achterlatend als herinnering aan zijn hoogmoed die ten val kwam..

Ikaria is behalve een mooi eiland vol natuur en wandelmogelijkheden ook een van de 5 plaatsen op de wereld met de hoogste gemiddelde leeftijd van de inwoners. (Blue zone spots). Er leven ook een opvallend aantal 100-jarigen. Men is volop aan het onderzoeken of dit door levensstijl, familiebanden, lichamelijke arbeid, voeding komt . Voor ons is het in ieder geval het eiland waar we van de afgelopen 30 jaar het lekkerst hebben gegeten, en we kregen de gelegenheid mee te oogsten en te koken met de boer en zijn vrouw die het restaurant verzorgde. Tzatsiki kent u waarschijnlijk wel, maar wist u dat het nog lekkerder is door er naast de komkommer ook een winterwortel in te raspen?? Gigantes Sto Forno is een bonenschotel uit de oven. Ook heel lekker is een bonenschotel als salade. In de winter eet men die wel drie maal in de week. Wij hebben dit jaar Borlotti-bonen geteeld en gedroogd,die zijn daarvoor heel geschikt. Borlottibonen 1 nacht weken, koken tot net gaar, af laten koelen en op smaak brengen met bosuitje, azijn, olijfolie en oregano.. Als je hem te saai vindt doe er dan nog dunne stukjes bleekselderie, venkel of appel doorheen.. Weinig werk, gezond en heel lekker. Soufiko is een stoofschotel van groenten. In een koekenpan grove stukken aubergine, rode ui, courgette, paprika en pompoen snijden. De Butternutpompoen is daarvoor heel geschikt. Laagje water in de pan, deksel erop en 20 minuten laten stoven. Afmaken met zout/peper en een flinke scheut olijfolie. We garanderen niet dat U zo 100 wordt, wel dat u lekker eet. Verder eet men maar matig vlees, hooguit eenmaal per week. En dat is dan schaap of geit. Wij hebben onze lammeren afgelopen week laten slachten, en ze zijn door slagerij Welling uit Huizen verwerkt tot koteletjes, rollades en gekruide worstjes. En als u nu vindt dat deze nieuwsbrief een reclamefolder is geworden voor een Grieks eiland en producten die wij verbouwen en in onze winkel verkopen, dan heeft u helemaal gelijk.. We hebben gewoon heerlijke produkten, en een klein beetje hoogmoed kan daarbij geen kwaad.. Met vriendelijke groet namens allen, Sijmen.