Beste Mensen

Heeft u de Kersttoespraak van de Koningin nog gehoord??

Wij een klein stukje over `duurzaamheid`.

Raar woord, duurzaamheid. Beetje ook een modewoord, soms ten onrechte gebruikt om verkeerde spullen aan de man te brengen. Zoals duurzaam vergaderen of duurzame bandenplak.

Duur, van op den lange duur, en zaam van tezamen, zo zal het wel bedoeld  zijn. Samen moeten we er voor zorgen dat het langer met onze grondstoffen en energie voort-duurt.

Dat kan wat geld betreft  in het begin iets duurder zijn maar op den duur goedkoper, dus eigenlijk is het goedkoopzaamheid.

Wat ik persoonlijk de laatste tijd een mooi woord vindt is `gunnen`.

Even een knopje in het hoofd omzetten, dan kan je heel veel gunnen. Het kost helemaal niets en je krijgt er veel voor terug.

Een plek in ons land voor vreemdelingen bijvoorbeeld, maar ook  jezelf meer  tijd voor een boek of film. Gunnen  geeft in tegenstelling tot misgunnen heel veel energie.

Iemand heel graag iets gunnen is dan weer wensen.

Zo wensen wij u van harte een goede gezondheid en een fijn jaar toe.

Waarin we elkaar en onszelf de nodige mooie momenten gunnen en duurzaam omgaan met wat ons gegeven is.

Wij doen ons best op deze mooie plek, dat is lekker concreet.

Zo is er nu in de grote kas een stuk afgescheiden waar we in de winter met onze hulpboeren kunnen werken. Wij zijn naast tuinderij/winkel/wijngaard ook Zorgboerderij, een tiental mensen vindt hier een plek waar hun aanwezigheid en werk gewaardeerd wordt.

In de zomer is er buiten voldoende te doen, maar in de winter is dat moeilijker. Dan is het fijn een plek te hebben die ook verwarmd kan worden en waar onze hulpboeren bezig kunnen zijn. Nu maken we van het snoeihout van de druiven mooie bosjes voor de bbq.  en met de Gemeente hebben we binnenkort een gesprek over het opknappen van hun parkbanken en afvalbakken.

De maand Januari wordt verder de grond rust gegund. Bij niet al teveel vorst zijn we voornamelijk bezig met het snoeien van de fruitbomen en de wijngaard en dat is nog een hele klus.

Het teeltplan moet worden opgesteld, de zaden besteld en hier en daar wacht er iets op een reparatie.

Maar we gunnen onszelf ook af en toe lekker vrij.

 

Vriendelijke groet, namens allen

Sijmen.