Het is bij ons een beestenbende .
Dat wisten we al en zijn er ook blij mee, binnen bepaalde grenzen natuurlijk.
Maar met een laagje sneeuw wordt het pijnlijk duidelijk, er wordt op dit kleine stukje aarde door veel meer wezens geleefd, gewerkt, bemind en gestorven dan we voor mogelijk hielden .
Het is elke keer een voorrecht om als eerste mens met onmogelijk grote plompe mensenvoeten `s ochtends vroeg over het pad naar de winkel te lopen als het `s nachts heeft gesneeuwd.
En dan zie je in de ochtendschemer hoe druk het weer in de nacht is geweest.
Heel, heel veel vogelpootjes, muizenpaadjes, de vos die is langs geweest,(die door  iedereen al een keer gezien is, behalve door mij),grappige  hazensporen, eekhoorns enz.
En reeën uiteraard, die vaak tussen de schapen lopen ( en alleen door mij gezien worden) en een route hebben over de tuin naar de buren waar ze de knoppen uit diverse struiken eten.
Is het eenmaal volop dag dan genieten we van de vogels.
Vooral de formaties ganzen, die vanaf het Naardermeer naar hun foeragergebieden trekken zijn iedere keer weer een mooi gezicht.
Maar ook die ene ekster doet me een beetje glimlachen. Hij is al heel lang bij ons, ik weet eigenlijk niet hoe oud eksters worden.. Door een ongelukje mist hij een poot, de andere hangt als een soort hijskraantje recht naar beneden als hij overvliegt.  Al zeker drie, vier jaar lang.
En sinds kort geven we kost en inwoning aan Robin, een roodborstje. Voor het gemak noem ik het maar een zij want het verschil is door mij niet te zien.
Zij woont in de winkel, blijft het liefste daar ook `s nachts. Boven op de rollen w.c. papier,  dat lijkt ons ook een geschikte plek. Als dan `s ochtends het eerste brood gesneden wordt profiteert zij van de kruimels en afgevallen en toegeworpen zaadjes. Soms vliegt ze even met iemand mee als de deur open gaat en wacht even later buiten of er weer iemand naar binnen moet.
Er wordt gezegd dat onze roodborstjes naar het Zuiden trekken en dat hun plaats wordt ingenomen door vogels uit Scandinavië en Rusland,  die niet gewend zijn aan mensen en daardoor heel tam… Wie weet…
Wij maken ons ook langzaam klaar voor het grote binnenfeest, het Kerstfeest.
Gisteren stonden we met een kraam in Huizen waar medewerkers van welzijnorganisatie Versa in plaats van een kerstpakket bonnen kregen die ze mochten besteden bij een zestal kraampjes.
Iedereen was heel enthousiast om op die manier zelf je kerstpakket samen te stellen met zaken die je echt lekker en nuttig vindt, of die je leuk vindt om weer aan een ander te schenken. Vooral de wijnen, chutneys, marmelades en chocola vonden gretig aftrek.
Voor ons was het heel hard werken, we hebben veel mensen van allerlei lekkere dingen voorzien en natuurlijk heel veel visitekaartjes uitgedeeld.
Dat brengt me vanzelf op de volgende tip, maak op tijd uw boodschappenlijstje, en doe de meeste boodschappen in  het begin van de week. Dan hoeft u donderdag of vrijdag alleen de dagvers producten nog te kopen.
Speciaal daarom zijn we a.s. maandag ook open vanaf 13.30 uur tot 17.00 uur
Vrijdag voor Kerstavond sluiten wij om 15.00 uur
Goede Kerstdagen, hopelijk met sneeuw, en let dan eens op al die sporen..
Namens alle medewerkers, Goede Kerst en een fijne start van 2011.