Beste mensen

Regelmatig, en vooral natuurlijk als het zonnetje schijnt, horen we de verzuchting”het is hier net Frankrijk”
U als klant, bezoeker, vriend of gast ervaart blijkbaar op de tuin iets van uw vakantiegevoel .  
Dat is voor ons leuk om te horen en te zien, we werken met plezier in tuin en winkel om
dit gevoel van schoonheid en rust tot stand te brengen, en om mooie en gezonde gewassen te telen.
Maar dat uw “Frankrijk-gevoel”ooit nog eens zou leiden tot het telen van druiven en het starten van een wijngaard, hadden ook wij nooit gedacht.
Hoewel..wel stilletjes gedroomd.
Vanaf de (her)introductie van de wijnbouw in ons land hebben we de ontwikkelingen gevolgd, ons eerste Nederlandse druivenboek is aangeschaft in 1994.
Veel werk is er verzet door de pioniers van het eerste uur, die geloofden in een goede, rendabele wijnbouw in ons land. En dat geloof was wel nodig, want die eerste wijnen waren nou niet van een bijzondere kwaliteit, om het zachtjes uit te drukken.
Het is nog maar sinds 4 jaar dat er nieuwe rassen zijn ontwikkeld die een vroege rijping combineren met een hoog suikergehalte, wat  belangrijk is om een mooie wijn te maken waar geen suiker tijdens de gisting aan toegevoegd hoeft te worden.
Tevens is een hoge weerbaarheid tegen schimmels belangrijk, want aan spuiten hebben we een hekel. 
WE?? Inderdaad, we.. Want we gaan dit jaar echt beginnen met het starten van een kleine wijngaard. Niet hier op de tuin, maar op het landgoed aan de overkant van de weg: “Hilverbeek”. Daar ligt een prachtig besloten tuin, stammend uit de 17e eeuw. Op deze tuin werden net als op de andere tuinen van de `s Gravelandse landgoederen groente en fruit gekweekt voor de bewoners en personeel van het landgoed.
 De zogeheten “slangenmuur”aan de zuidzijde zorgde voor een extra warmtebuffer, waardoor het mogelijk werd zelfs abrikozen en perziken te telen, en in de kas en broeibakken groeiden zelfs ananassen.
De tuin is vermoedelijk tot 1940 in gebruik geweest, daarna volgde een periode van verval. De verregaande verwaarlozing deed onze tuindersharten pijn, en geïnspireerd door het boek “the lost gardens of Helligan”  gaan we komende weken bramen,brandnetels en bereklauwen te lijf om er eind April 1800 druiven stokken te kunnen planten van het ras “Solaris” 
Over drie jaar kunnen dan de eerste druiven worden geoogst, waar een mooie witte wijn van gemaakt wordt.
Een wijn die, niet geheel toevallig, heel goed bij onze asperges past.
Maar voor we zover zijn is er nog heel wat te ontginnen, cursussen te volgen, te snoeien, te schoffelen, op te binden enz.
Maar dan ligt Frankrijk ook aan de andere kant van de weg.
Als u mee wilt doen, op wat voor manier dan ook, lees dan ook de volgende nieuwsbrief.
Deze week in de groentetas:Zuurkool, dat kan nog even, Bieten, lekker uit de oven,
een rode Paprika voor wat kleur, een groene Savooikool, heerlijk gesmoord in olie met een tikje kerrie, en “Jerusalem artichokes”, ofwel Topinambour, ook wel heel onromantisch op zijn Holland Aardperen genoemd. Een smakelijke week gewenst.