Beste mensen
 
Wat een begin van het Nieuwe nog frisse jaar..
Oud en Nieuw hebben we doorgebracht in de Dolomieten, waar we op uitnodiging van onze dochter en vriend  een heerlijke week hebben doorgebracht. `s Ochtends naar het ski-klasje, waar ik menigmaal onbedoeld off-piste te vinden was,`s middags wandelend, slee-end of nagenietend van een uitgebreide lunch. Want eten of praten over eten is een serieuze aangelegenheid in Italie.
Bij thuiskomst was iedereen massaal in de ban van het ijs. Dat was genieten, voor sommigen vanaf de kant,maar voor heel veel mensen òp de bevroren vaarten, kanalen en meren.
Met de eerste dagen prachtig ijs, weinig wind en een lekker zonnetje in combinatie met benen  die het nog niet waren verleerd, heb ik genoten. Het voordeel van schaatsen is dat het zonder veel bochten maken prima gaat, iets wat bij skien niet het geval is.
Daarna raakte de wereld in de ban van Barack Obama.
Hopelijk is het ijs voor hem niet te glad en wordt hij behoed voor al te grote uitglijders.
In zijn inauguratierede is het thema milieu gelukkig niet verdwenen, ondanks de financiele crisis. Al te snel wijken milieubelangen als het om  de economie gaat, terwijl juist op dat gebied heel veel kansen liggen.
Terug even in ons eigen kleine tuinwereldje, we zijn het teeltseizoen langzaam aan het beginnen. De plannen zijn gemaakt, de meeste zaden besteld.
De tuinbonen hebben 12 uur in lauw water geweekt en mogen nu in schoon zand verder kiemen .Daarna worden ze dan in de kas gezaaid.
 Na zo`n 4 weken worden ze op hun definitieve plek in de tuin gezet.
 Ook in de kas zijn de eerste raapsteeltjes gezaaid, en volgende week komen de eerste sla-plantjes. Dan is het inmiddels Februari en als we niet verblijd worden met een nieuwe vorstperiode, wat ik niet erg zou vinden, kan het land bemest en gespit gaan worden.
 Dat doen we gelukkig niet zelf, de loonwerker komt daarvoor uit Eemnes, en heeft dat karweitje in een paar uurtjes klaar.
Het zachte weer nu geeft ons ook de kans aardperen of topinambour te oogsten, die tijdens vorst  in de grond zijn gebleven.
In Italie hebben we daar een heerlijke creme-soep van ontdekt. 
Even schillen, opzetten met een bouillonblokje, en pureren met zeef of blender. Daar werd de soep  geserveerd met een stukje zwarte truffel, maar die vervangen we thuis maar door fijngenipperde bosui,wat crème fraiche of een toefje tuinkers. Blijft behelpen, maar evengoed lekker.
 
Groet, Sijmen.
 
P.S. Begint u al aan de schoonmaak, en komt u die berg plastic draagtassen tegen?? Wij hebben ze graag, zodat u straks de tuinbonen of spinazie daarin kwijt kunt.
Gebruikte papieren of  plastic zakjes worden door ons niet meer ingenomen.