Beste mensen

Ook de schorseneren zijn nu de grond uit, en de kleine tuin is vandaag gefreesd. Alle gewasresten, zoals de niet meer oogstbare sla en andijvieresten,
worden door het kleine trekkertje door de bovengrond `gemalen`. Dan kunnen deze nog wat verteren, voordat het nieuwe seizoen weer begint.
Op het land staat nu nog wat boerenkool, een stukje met aardperen en natuurlijk de Toscaanse palmkool. Het afgestorven loof van de asperges is ondergewerkt, daar treedt ook nu de rust in.
Her en der staan nog uitgebloeide (zonne)bloemen, die leveren de vogels nog zaden in de winter.
Kortom, tijd voor een flinke vorstperiode!!. Eventjes leek het erop dat de kou zou komen en we hebben genoten van de sterrenhemel en de prachtige maan.
Het zijn mooie dagen, als ik nu naar buiten kijk zie ik het fijne silhouet van een berk, afgetekend tegen een violette avondlucht, en over de wei begint de mist zich uit te rollen, waarin de schapen nog net zichtbaar zijn.
De rust die er buiten is, is er zeker niet in de winkel, daar wachten nog een paar heel drukke, maar o zo gezellige dagen. We proberen in deze tijd zo mooi mogelijke producten uit te stallen, de winkel is versierd en iedereen krijgt de laatste dagen voor Kerst een glaasje warme `Gluhsap` In het keukentje achter de winkel staat een grote ketel met woudvruchtensap op een klein pitje, en daarin zorgen een sinaasappel met kruidnagels, en een pijpje kaneel voor het speciale smaakje. Het is dan de sport om iedereen een glaasje aan te bieden, en dat is vooral op drukke tijden niet makkelijk.
Ook de kaas krijgt dan extra aandacht, en het is leuk om de ruimte te hebben om zoveel mogelijk te laten proeven.
We hebben trouwens ook twee Donderdagavonden met `vergeten groenten` en kaas bij het museum op de Brink in Hilversum gestaan, als ondersteuning van de expositie over de Erfgooiers. Heel koud, en erg leuk om te doen, vooral omdat we dan mensen die normaliter niet zo gauw in een natuurvoedingswinkel komen bereikten. Het proeven van een stukje kaas doet dan wonderen en helpt het gesprek op gang. We hebben veel kaartjes en foldertjes kunnen uitdelen, en hopen natuurlijk vroeger of later op nieuwe kennismakingen.

Maar, u kent ons al, en al die bekenden willen we een heel goede, vredige Kersttijd wensen, en een wonderschoon Nieuw Jaar.
Namens alle tuin en winkelmederwerkers.

P.S. op de achterzijde nog wat praktische informatie