Beste mensen

Dit jaar geen 1-April grappen op de tuin, zoals verleden jaar.. toen werden de eerste aspergekoppen gesignaleerd en trok er iemand op uit om ze te oogsten.. Gefopt met een handje import asperges.

Dit jaar niets van dit al, een eerste April met storm en hagel, het is meer zuurkoolweer dan aspergeweer.. Het enige voorjaarsachtige is het licht, de kracht van de zon, als die even wil schijnen dan voel je de warmte die nog komen gaat.

De storm heeft gelukkig bij ons niet veel schade aangericht,wat ruitjes uit de kas en losgewaaide aspergefolie, daar is het bij gebleven..

Bij collega tuinders zijn folietunnels weggeblazen en hier en daar kozen net geplante koolplantjes als helikoptertjes het luchtruim. Geen schade bij ons van de storm dus, maar wel van de muizen:in de tuin eten ze bieten en spinaziezaadjes, in de kas eten ze van alles uit de zaaibakjes. Alles dekken we `s avonds muisvrij af, op voor muizen moeilijk beklimbare tafels vanwege de gladde tafelpoten.. En iedere ochtend is het weer spannend of dat heeft gewerkt. Zodra de zaden gekiemd zijn en de jonge plantjes boven staan is voor de muizen de lol er van af.

In de tuin zijn er dan ook nog Kwikstaartjes, grappige grijswitte vogeltjes met een opwippend staartje.. Leuk om te zien, maar ze hebben er plezier in net opgekomen Meiraapjes en Rucola uit de grond te trekken.. Het vroege Voorjaar vraagt op deze manier een bepaalde alertheid.

Tuinbonen, bospeen en alle slasoorten onder het beschermend vliesdoek doen het uitstekend en die asperges komen ook heus nog wel.. alleen een beetje later.                                                                Als voorbereiding op het nieuwe seizoen is onze toegangsweg nu mooi bestraat en staan er nieuwe borden aan de weg. De muren van schuren en winkel worden nog gewit, en zo gaan we het nieuwe seizoen weer beginnen.Nu nog een beetje lekker weer..

Met groet en goede Paasdagen,

Sijmen.