Beste Mensen

Hij is klaar, onze baby-kamer. Niet roze, niet blauw maar gebroken wit met een mooi geplooid plafond van heel zacht doek.. Klaar om straks duizenden kleine plantjes groot te brengen.. In die mooie Engelse taal heet het een Nursery.. Wat op veel meer zorg en aandacht duidt dan ons platte woord  “opkweekbedrijf“.

Want heel veel zorg en aandacht kost  het om al die zaden die nu nog in de zakjes zitten te laten ontkiemen, te verspenen en te laten opgroeien tot een sterke plant die straks naar buiten mag om verder te groeien tot een volwassen, oogstbaar exemplaar.  Afgelopen winter is samen met de stagiaires een plan gemaakt wat er dit jaar allemaal geteeld gaat worden en op welke plek.Dat heet het teeltplan.

Ook is er precies uitgerekend hoeveel zaden daarvoor nodig zijn. In een stalen, muisvrije kast zijn ze netjes opgeborgen, in dozen met als opschrift: Bloemen, Bladgewassen,Wortelgewassen,Vruchtgewassen.  De scharnieren van deze kast doen het allang niet meer en hoor je een luid gekletter dan weet je dat de deur eruit valt en dat er gezaaid gaat worden.. Een forse kleng duidt erop dat het zaaien klaar is en dat de deur met een flinke trap weer wordt gesloten.  Veel van de zaadjes  gaan direct de grond in, ter plekke zaaien heet dat. Maar er zijn er ook veel die het buiten nog te koud vinden, en die zaaien we voor, voor het eigenlijke seizoen dus.  En dat doen we in onze babykamer, waar `s nachts de kachel brandt, we makkelijk water kunnen geven en de tere plantjes in de gaten kunnen houden. Dit zaaien is nog een heel ritueel. Eerst vul je een lage plastic kist met uiteraard biologische potgrond. Met een baksteen druk je die zachtjes aan en maakt een perfect glad oppervlak. Dan zaai de soms nauwelijks zichtbare zaadjes op een regelmatige afstand van elkaar, en bedekt die met een dun laagje gezeefde potgrond. Soms nog wat  zandbakzand lichtjes erover strooien, dat reflecteert licht en helpt tegen schimmels. En dan voorzichtig water geven, eigenlijk bevochtigen. In een vergeten rommelhoek vonden we eens een afgrijselijk lelijke groene slang maar wel met een sproeikop die een fijne mist van water geeft, ideaal om voorzichtig water te geven.

Zo begint in deze kleine hoek van de kas het Voorjaar, een volgende keer hoort u het vervolg

Met vriendelijke groet van allen, Sijmen.