Beste mensen.

Zo, de eerste zaden zijn gezaaid, en zo is het nieuwe groeiseizoen begonnen.

Terwijl het buiten een kleine winter is, met ijs en een enkele sneeuwvlok hebben Marja en Fabian de tuinbonen eerst in een emmer lauw water 12 uur laten weken, zodat deze zich volzogen, en daarna in wit vochtig schoon zand te kiemen gelegd. Wonderlijk elke keer weer, hoe een droog, levenloos uitziend zaad tot groei komt zodra het in kontakt komt met water.

Dan is de rusttoestand voorbij en begint onze verantwoording om het tot een mooi en vruchtbaar gewas uit te laten groeien.

Bij een groot zaad als tuinbonen realiseer ik me dat ieder jaar weer.

Als deze zaden gekiemd zijn worden ze eerst nog gezaaid in de kas, om dan begin maart buiten geplant te worden.

Deze week is ook de mest voor volgend jaar aangekomen, als straks de mest over het land wordt uitgereden wordt van deze nieuwe mest een hoop opgezet, die een jaar mag verteren en wennen aan de tuin, voor die in 2008 gebruikt wordt.

Maar daar schrijf ik nog eens een aparte brief over.

Buiten staat nog de laatste boerenkool, we hadden extra veel dit jaar, en zul je zien, gelijk een kwakkelwinter. Toch moet hij nu van het land, want het land moet leeg voor het mesten en spitten.

Dat mag van de mestwet vanaf 1 februari, zodra dan de grond droog genoeg is bellen we de loonwerker die dan de mest uitrijd.

 Dus allemaal nog een keertje boerenkool eten altsublieft!!

Met het huis gaat het nu voorspoedig, de aannemer heeft de draad weer opgepakt, en we waren erg blij op het moment dat het glas voor deuren en ramen werd gebracht. Want we hebben wel in de rats gezeten toen de stormen van afgelopen tijd recht op het huis stonden, en landbouwplastic en zeilen het huis dicht moesten houden.

 Uit een grote grove den  naast het huis is de top uitgewaaid, zonder gelukkig schade te brengen aan mens of huis.

Een beetje korte nieuwsbrief deze keer, maar beter een klein bericht dan geen bericht, groet van ons allen, Sijmen.