Beste Mensen

Het jaar is inmiddels 3 weken jong..

En…, hoe is het met de voornemens??  Al een kilo lichter? Meer op de fiets,  vaker sporten en gezonder koken??

Voor dit laatste een goede tip: stomen. Dat kan natuurlijk in zo`n moderne stoomoven, maar die hebben wij niet. Ik gebruik zo`n opzetstuk voor een gewone pan, een soort zeef. Hij past precies op de grootste pan en het deksel van de pan daar weer sluitend boven op.. Onderin een laagje water met eventueel de aardappels of alvast het kookwater voor de pasta. In het stoomgedeelte de groenten. Paar spruitjes, paar worteltjes, broccoliroosjes.. Alles wordt mooi tegelijk beetgaar, behoudt de echte groentesmaak en je gebruikt maar 1 gaspit. Dus nog zuiniger ook.

Ook vis kan zo heel mooi gestoomd worden..  Of, zoals deze week in de groentetas zit, koolraap. Een groente die nauwelijks nog wordt gegeten, door herinneringen aan een zware koollucht in huis en een dikke maïzena saus.  Maar gestoomd, met lichte zonnige kruiden als venkel of anijs, en/of met een sinaasappelsausje (sinaasappelsap binden, mandarijnenpartjes erbij, klaar) en vergezeld van pasta of rijst, heerlijk..

Nog een tip: De Dunne Vegetariër, kookboekje van Antoinette Hertsberger. Want een beetje minder vlees is ons persoonlijk  voornemen. Maar dan wel goed vlees.. Bijvoorbeld van onze eigen lammeren. We laten onze schapen eens per twee jaar dekken en selecteren dan na een tijdje welke de beste zijn om het specifieke Shetland-ras in stand te houden. Dan vallen er automatisch ook dieren uit die we laten slachten en kleinverpakken.. Heerlijk mals vlees, in de winkel te vinden in de diepvries.

Ondertussen staan bij de kachel de eerste tuinboonzaden te weken. Zodra ze gaan kiemen worden ze in onze kas gezaaid, en later half Februari buiten geplant.. Als er tenminste dan  geen sneeuw ligt..

Vriendelijke groet,

Sijmen.