Beste mensen,

Ook `s nachts wordt er vol op geoogst op de tuinderij, zij het niet door ons.
We hebben ontdekt dat een of meerdere vossen verzot zijn op de suikermais, en precies weten welke kolven rijp zijn. Ze breken dan de kolf af en slepen die naar een veilig plekje om op te peuzelen. Overal op de tuin kan je zo een afgekloven suikermais kolf tegenkomen.
Dat de vos de nachtelijke klant geweest is kunnen we zien aan de sporen en de typische vossenuitwerpselen met een gedraait puntje eraan. Het is ook mooi om te zien dat de vossen ook veel kevertjes eten, want zo`n uitwerpsel zit vol met keverschildjes.
Andere tevreden klanten, ook regelmatig terugkerend, zijn de reeen .
Zij zijn voornamelijk verzot op de sperzieboontjes.
Ze eten de bovenste topjes van de bonenplanten af, gelukkig zijn ze niet in staat met hun hoefjes boontjes te plukken, en blijft de `schade` beperkt tot het bovenste deel van de planten.  
Wat wel vervelend is geweest en nog kan zijn is het eetgedrag van het knutje, een kleine muggensoort. Zij vliegen van koe naar paard naar schaap, en ook wel eens naar de mens.  Zij kunnen het blauwtongvirus overbrengen;  koe, mens en paard hebben daar geen last van, maar een schaap kan er goed ziek van worden en er zelfs aan dood gaan.
Ook een van onze schapen, Quinte, is besmet geraakt en kreeg zweertjes op haar tandvlees, en pijnlijke hoefjes wat het lopen bemoeilijkt. Er is niets anders aan te doen dan de pijn te bestrijden en zorgen dat ze blijft eten. We geven haar veel wilgentakken, daar zit n.l een pijn-verzachtende stof in.
Verder blijft het hopen dat de andere schapen niet besmet raken, want blauwtong is nu door heel Nederland een plaag. Een vroeg invallende winter waardoor de knutjes verdwijnen is meer dan welkom.
Tja, en als we het toch telkens over eten hebben, we hebben net ons jaarlijks dagje uit gehad met een rondvaart over het Naardermeer. Iedereen had iets lekkers meegebracht voor een pick-nick. Door een ietwat verkeerde stuurmanoeuvre
raakten we midden op het meer aan de grond, Er was geen beweging in te krijgen.
Eten was er voor maanden aan boord, maar een overwintering a la Nova Zembla leek toch niet zo aantrekkelijk.  Uiteindelijk zijn twee man en een vrouw zo dapper geweest in het water te springen om met gevaar van kouvatten het schip weer vlot te trekken, zoals dat heet. Goed voor vele jaren sterke verhalen.
 Binnenkort kunt u trouwens veilig aan wal, in onze Serre , weer komen eten.
Op de zaterdagen 29 en 30 september, en 2 oktober kookt Sander weer een meergangen menu, zie achterkant van deze nieuwsbrief.
Op de vrijdagen 14 september, 5 en 12 oktober is het weer heerlijk pizza eten uit de houtoven. Voor alle avonden dient u even kontact op te nemen met Sander, zie de informatie hieronder.

Gegroet, Sijmen