Beste mensen

Liefhebbers van wolkenluchten komen dit jaar ruimschoots aan hun trekken, vanaf de Atlantische oceaan stuurt de ene na de andere depressie zijn wolkenmassa over ons land. Wat vaak een wondermooi schouwspel oplevert, de elkaar na jagende wolkenformaties in alle schakeringen wit en grijs. Op onverwachte momenten gevolgd door weer een stortbui.  De zonaanbidders onder ons blijven vol vertrouwen dat het over een paar dagen,volgende week,of volgende maand toch echt zomer wordt. Maar met het verstrijken van Augustus, toch de zomermaand, wordt het al een Indian Summer in September. Of wordt het volgend jaar dat een hogedrukgebied zich als vertrouwd boven de Noordzee nestelt en de Oostenwind ons warmte brengt??
 Boeren en tuinders staan er om bekend gauw te klagen over het weer, te warm, te droog, te koud, te nat enz. maar dit jaar is het wel terecht. Vaak konden we niet zaaien, omdat het te nat was, Dan is er zes of 8 weken later ook geen oogst, er vallen dan gaten in de planning. Ook het schoonhouden van het land van onkruid kost veel meer inspanning, ieder onkruidje wordt in een emmer gedaan en afgevoerd naar de komposthoop, anders groeit wat je eruit trekt zo weer aan. 
Is de tuin dan een keertje schoon, drie weken later moeten we weer opnieuw beginnen. Gelukkig wordt het beteelde oppervlak steeds kleiner, de tuin wordt al leger. En de lege plekken kunnen we makkelijk met de trekker schoonhouden op een van de spaarzame droge dagen.
Wat we nu volop oogsten zijn aardappelen en pompoenen, de suikermais is klaar, en de raapsteeltjes die we in het voorjaar moesten missen door de droogte doen het nu goed. Uit de kas komen de heerlijkste (cherry)tomaatjes en nog steeds komkommers, de bospeen is heel mooi en uit de kleine tuin komt er een niet aflatende stroom van bladgewassen. 
Voor wie het nog niet wisten, Esther is nu met zwangerschapsverlof, die missen we nu in de winkel. U treft wel drie nieuwe gezichten die dit gemis zullen vullen, te weten Robin, Fleur en jawel, een man achter de kassa, Willem .
Natuurlijk staan Martin en ondergetekende ook wel achter de toonbank, maar wij zijn en blijven meer tuin-mannen. 
Als voorlopig laatste nieuwtje: ons huis goedgekeurd door de Gemeente, en is ons terras klaar. Gedeeltelijk overdekt, zodat we met de onze vooruitziende  blik droog naar alle buien kunnen kijken. 
Wachtend op een Indian Summer.   
Een hartelijke groet, ook namens alle natte tuinmannen en vrouwen, Sijmen.