Beste mensen

 

Deze week begon de Herfst..

Volgens de kalender, omdat de nacht en de dag even lang waren. Maar ook  omdat de eerste Herfststorm over de tuin raasde.

Wat ging dat hard en wat was het een rare warme wind.

Peter-Paul, die trouw en soms onnodig iedere dag het erf veegt, had nu een hele klus aan het opruimen van alle blad en takken..

Op de tuin is het herfstgevoel al een tijdje aanwezig, overal staan uitgebloeide planten met als je er oog voor hebt prachtige zaaddozen.

Stokrozen, kaardenbollen, teunisbloemen staan als ware voorraadkamers voor de vogels met hun waar te pronken..

Van de zonnebloemen halen we de uitgebloeide hoofden naar binnen om te drogen, komende winter kunnen we de zaden dan gebruiken om vetbolletjes te maken of zo neer te leggen voor de vogels.

Het blijft het jammer dat we de ijsvogeltjes na afgelopen strenge Februari niet meer hebben gezien.

Als een toegift bloeit als laatste de topinamboer  of beter bekend  de aardpeer.. Ook een zonnebloemachtige, die wel 3 meter hoog kan worden en met kleine gele bloemen nu een lichtende  streep trekt aan de rand van de boomgaard.

Het hele jaar een saai gewas, maar als de rest van de tuin wat instort laat hij zich zien…

De knolletjes vormen zich de komende weken en als het groentenschap definitief afscheid heeft genomen van de zomergroenten is de topinamboer net klaar om geoogst te worden.

Deze week is de laatste week van de suikermais, daar hebben we van begin Augustus van genoten..

En de eerste zuurkool is er weer, net als spruitjes en groene kool..

Te vroeg voor u misschien??

In de wijngaard worden vrijdag de druiven ge-oogst, het zal niet veel zijn, maar toch zonde om te laten hangen.. We brengen ze weer naar wijnboerderij Het Heekenbroek, die ook dit jaar de vinificatie voor ons verzorgt.

Verder hopen we nog op weken met mooi zonnig Herfstweer. Mistflarden in de ochtend, spinnenwebben met pareltjes, en schuin vallend avondlicht door de bomen, wie verlangt er nou nog naar de zomer??

Met hartelijke groet, Sijmen.