Beste Mensen

Welkom thuis en fijn dat U er weer bent…

Want het was een beetje stil de afgelopen weken…

Voor ons is dat niet zo erg, we genoten hier ook van het prachtige weer. Het werken op het land werd zo een feestje. Maar door dat mooie weer groeide alles 3 maal zo snel wat resulteerde in een overvloed aan boontjes, courgettes, tomaten, komkommers enz..

Met de helft van onze trouwe klantenschaar aan Spaanse tapas, Franse croissants of  Vlielandse zeekraal is dat een probleem. Dus is het maar goed dat aan de vakanties ook een einde zit.

En volgend jaar gaan we nog beter plannen dat onze  produktie-piek niet tijdens de schoolvakanties valt.

(Voor ons zou het ideaal zijn  als u allemaal in Januari op vakantie gaat, maar ik ben bang dat dat bij u op bezwaren stuit… )

Nu de scholen weer gaan beginnen, beginnen ook weer de cursussen van de Warmonderhof, de enige opleiding in Europa die een  volledige opleiding geeft in de biologisch-dynamische land- en tuinbouw.

Daar is een groeiende belangstelling voor, en niet alleen voor de traditionele vormen.  Stadslandbouw, zelfoogsttuinen,  permakultuur,  community supported agriculture zijn begrippen die steeds meer in het nieuws opduiken.

Vormen van landbouw die de gewone burger aanspreken door hun kleinschaligheid en waar men zijn betrokkenheid met voeding en zorg voor het milieu op een leuke directe manier kan vormgeven..

Door lid te worden van een consumentenkring, met een wijk een moestuin te exploiteren en een tuinder in dienst te nemen enz.

Drie mensen uit onze omgeving hebben besloten een andere wending aan hun arbeidsleven te geven en gaan de deeltijdopleiding volgen om te onderzoeken of dit hen past.. en wij worden dan hun stageplek..

Spannend en ook heel leuk om onze kennis te delen met leergierige ouderen..

Inmiddels wordt de tuin al wat leger,de bonentijd is vroeg voorbij, de pompoenen en uien liggen in de kas en de komkommers worden opgeruimd om straks de grond te kunnen spitten voor de veldsla en de winterpostelein. Ook de boerenkool groeit spoedig. Maar ik hoop dat de eerste nachtvorst nog lang  op zich laat wachten en we een mooie Septembermaand tegemoet gaan.

Met de eerste tafeldruiven die geteeld zijn tegen de slangenmuur van onze wijngaard..

Vriendelijke groet, Sijmen.

P.S. De reeën blijven nu door alle maatregelen uit de tuin waardoor de sla en andijvie ook weer ongestoord groeit.