Beste mensen.

Een winter van drie dagen…

Voor ons is het seizoen al begonnen met het maken van de planning, en het bestellen van de zaden.. Ieder gewas heeft zijn zaai-of planttijd, zijn plaats in de vruchtwisseling, zijn afstand tot het buurplantje en behoefte aan mest.En de meeste mest is al uitgereden door onze hulpboeren en ligt te wachten op hoopjes op het land, een mooi gezicht. 

Een jaar zich bouwt zich langzaam op, als een mooie symfonie..

De eerste tonen worden gezet door raapsteeltjes, spinazie en radijsjes. Snelle gewasjes die eind April, begin Mei te oogsten zijn. Daar voegen zich al snel de andere bladgewassen bij, sla, ijssla, andijvie, pak-soy en de kleine bindsla typen(little gem) die zowel als sla of gebakken gebruikt kunnen worden.. We gaan dit jaar een doek gebruiken om nog iets eerder te zijn. Al deze sla-gewassen worden iedere 14 dagen geplant en zorgen voor een continue toon in het orkest. Verder is Mei natuurlijk de asperge-maand, we laten een aantal rijen onbedekt zodat daar de asperges groen kunnen worden ge-oogst. Dan komt er begin Juni de eerste venkel, half Juni de eerste courgettes, en ook de bospeen voegt zich eraan toe.Net als de blauwschokkers, peulen en doperwten. Ook de knoflook, uien prei laten dan van zich horen, en de snijbiet staat klaar om een enkel valse partij over te nemen. Zoals de rabarber die het dit jaar laat afweten, zij wordt pas gelukkig als het echt koud is geweest. Dat wordt een saggerijnig jaar voor haar, een beetje aan de zijlijn.

Half juli komen de eerste komkommers en tomaten uit de kas, en de eerste stamboontjes uit de volle grond , gevolgd door de stokbonen. Spekbonen, pronkers en snijbonen, zijn weer terug van weggeweest en klinken mee in de maanden Augustus en September. Dan zijn ook de eerste pompoenen rijp, onder de grond brommen de aardappelen dat ze het wel mooi zo vinden.

Pastinaak, Schorseneren en eind oktober Topinamboer doen mee in de finale, en we hebben een bed met droogbonen om de winter in te gaan..

Nog iets vergeten?? Bieten natuurlijk, zonnebloemen, kruiden, pluksla en rucola.. En vreemde klanken als Nieuw-Zeelandse spinazie en ijskruid. En dan wordt het half November stiller, met wat boerenkool en winterpostelein en veldsla uit de kas.Want winterwortelen, knolselderie, kolen en spruiten voelen zich niet thuis in dit orkest..

Viendelijke groet, Sijmen.