Beste mensen

 

Wat een week..

`s Nachts roepen de uilen hun verbazing uit over de mooie sterren- hemels. Er zijn prachtige zonsopgangen, de sneeuw en lenteklokjes bloeien massaal in de spikkelschaduw van de bomen en de krokussen op de zonnige plekjes.. Zelfs is hier en daar al een narcis te zien. Langs het pad in de tuin is de prunus een wolk van lichtpaarse bloemetjes, dat terwijl we het boompje vorig jaar bijna opgegeven hebben. En dan ook nog eens zoveel medailles..

Terwijl veel (volks)tuinders moesten wachten tot hun grond droog genoeg was om te kunnen beginnen, zijn wij al in volle actie, de winterslaap voorbij.

Tuinbonen, peulen, sugarsnaps, blauwschokkers, spinazie, raapsteel radijs, rucula en bospeen zijn al gezaaid. Deze week worden ook de uitjes gepland en volgende week komt het eerste plantgoed van Jongerius om buiten te planten. Dat is dan sla, pak-soy, andijvie, little gem enz.. In de kas zaaien we dan de bietjes in perspotjes, dit zijn vierkante potjes samengeperste potgrond die we zelf met een ouderwets handapparaat kunnen maken. Een leuk maar moeilijk werkje, de potgrond moet precies nat genoeg zijn om mooie potjes te kunnen maken..

Krijgt u nu de kriebels en een onbedwingbare drang met spa en spitvork naar buiten te gaan, vooral doen..

Wij kunnen u helpen met mest, biologische zaden van de Bolster, en voor het eerst ook met biologisch pootgoed van Carel Bouma. Aardappelen, uien, sjalotten en knoflook in klein verpakking.

Aan het werk dus allemaal…

Behalve de gouden, zilveren en bronzen plakken kwamen ook onze tassen uit het Òosten.

En daar is een lijmprobleem.. Iedere twee jaar bestellen we een grote partij tassen voor winkel en groenteabonnementen. Omdat de groente vaak zo laat mogelijk wordt geoogst en er onvermijdelijk grondresten aan zitten, wassen we ze zo kort mogelijk.. Maar dan heb je een vochtig product in een papieren tas. Dat kan als de tas dik genoeg is en de bodem stevig gelijmd.. En dat kan niet meer, wordt er nu gezegd..

(Ook de medailles waren dit jaar voor het eerst aan de linten genaaid)

We hebben lang gezocht naar een alternatief, en komen binnenkort met een tas van gerecycled plastic. Gemaakt van afvalplastic en meermaals te gebruiken.. We zien ze graag weer retour..

Hartelijke groet,

Sijmen.