Beste mensen

Tijdens onze vakantie bezochten we op Naxos, een van de Griekse eilanden, een heel bijzondere plek.
Op Naxos valt relatief veel neerslag en daarom is het erg vruchtbaar. Overal zijn akkers met granen, vroege aardappelen, groentegewassen en mais, en voor het eerst tijdens onze griekenlandreizen kwamen we ook kleine kuddes zwartbonte koeien tegen.
In combinatie met Cypressen, Venetiaanse burchten en verspreid liggende wijngaarden een heel boeiend landschap.
In een van die vruchtbare valleien, op een kleine heuvel, staan de resten van een tempel gewijd aan de godin Demeter.
Naar haar is het keurmerk genoemd wat alle agrarische bedrijven krijgen als zij volgens de biologisch- dynamische wijze werken.
En aangezien dat op Land en Boschzigt al 60 jaar gebeurt wilden we graag deze plek bezoeken.
Vanaf de heuvel keken we uit over de vallei, een lappendeken van akkers en verspreid staande boerenbedrijven. In de verte het klonk het geluid van een trekker, verder werd de stilte onderstreept door het getsjirp van krekels en het geruis van de wind.
Vanuit de vallei werden 800 jaar voor Christus al offergaven naar deze heuvel gebracht om de vruchtbaarheid van het land te waarborgen.
Eerst werd er ge-offerd in speciale gaten in de grond, men vermoedt dat er een deel van de oogst in de vorm van zaden en groentesappen weer teruggeschonken werd aan de aarde. Schenken is een mooi woord in dit geval.
Later werd er van het mooie witte marmer wat op Naxos te vinden is een tempel gebouwd, gewijd aan de godin Demeter. Haar kon je het meest verblijden met het offeren van een wild zwijn, want die vernielden immers de kostbare landbouwgewassen.
Na de ondergang van het Griekse rijk, en bij de opkomst van het Christendom werd er over de tempelresten een kerk gebouwd.
Hier vertelde de cultus van het brood en de wijn over dood en opstanding, herkenbaar voor de boerenbevolking.
Zo is deze plek meer dan 2500 jaar een religieus en ongetwijfeld ook politiek centrum voor de mensen die hier verspreid woonden en het land bewerkten.
Ook de kerk verviel, maar alles is onlangs zo ge-reconstrueerd dat van alle perioden iets is terug te vinden.
Demeter. Symbool voor een vruchtbaarheid behoudende landbouw. Wat hebben we toch een mooi keurmerk gekozen. Om trots op te zijn, toch??
`n warme groet, Sijmen