Beste Mensen

Als reuzenmolshopen liggen ze daar.. Rijtje na rijtje, veld na veld.

Soms dicht bij elkaar, soms wat verder verspreid. Te wachten op Februari.  Ik heb het over onze mest. Bij de parkeerplaats ligt een grote betonplaat waar onze mest minimaal een jaar moet rijpen. Bacteriën, springstaarten en wormen maken in die volgorde van een ongeordende hoop tuinafval,  champignonmest en koeienpoep het meest waardevolle wat een tuinder heeft.

Mooie Mest .  Met twee hoofdletters.

Onze Mooie Mest is in dat geweld van bacteriebroei en wormenfeest nog eens ondersteund door de Biologisch-dynamische preparaten.  Die hebben in dat hele proces nog een extra kwaliteit en ordening toegevoegd.

En nu, in Januari mag de Mest uitgebracht worden over het land. Dit jaar hebben we twee smaken. Mest van een jaar oud, nog vrij vers dus en met een prikkelende frisse geur. (Hoewel niet iedereen dat vindt).   Hier en daar herken je de plantenresten nog en de mestwormen zijn nog massaal aanwezig. Deze brengen we naar het land waar de bladgewassen, pompoenen en mais gaan groeien.  Dat zijn grote eters die wel van makkelijk en veel houden.. En dan hebben we ook nog minstens drie jaar oude mest, de Grand Cru zeg maar.  Die is mooi donker van kleur, korrelig van structuur en met een lichte geur van aarde. Deze is alleen voor de wortelgewassen, zoals bospeen, pastinaak en bieten. Dat zijn langzame groeiers die het liefst niet gehaast willen worden en hun voeding zelf uit de aarde  losmaken..    Geef je ze te makkelijk opneembare voeding dan gaan ze branderig en bitter smaken.  Januari is de tijd om de mest uit te rijden, gewoon kruiwagentje na kruiwagentje.  Natuurlijk kan dat ook door de loonwerker gebeuren, maar zo komen er geen zware machines op het land, het houdt ons warm en na de Decembermaand lopen we er weer wat kilootjes af.

Pas in Februari mag er gespit gaan worden, dan komt de loonweker om de mest onder te werken. Vlak daarvoor, als we weten dat de grond droog genoeg is om de loonwerker te laten komen, spreiden wij de hoopjes uit.   Maar zover is het nog niet, we hebben nog 300 kruiwagens te gaan.

Heerlijk werk vinden we dat.

Met groet, Sijmen.