Beste mensen

Deze maand nemen we afscheid van Dieter, die 20 jaar bij ons in weer en weer heeft gewerkt. Eindelijk met pensioen. In plaats van zwaar tillen mag hij lekker naar het strand. Beetje klussen, en `s avonds een dak boven het hoofd.
 Nooit meer om 6 uur`s ochtends aan de bak, en nooit meer `s nachts buiten blijven staan.
Schrik niet, wij hebben het niet over  stagaires of illegalen , Dieter is een van onze twee trekkers. Zoals velen hun auto , fiets of stofzuiger een koosnaampje geven, al dan niet publiekelijk, zo hebben onze twee trekkers ook een naam.
De oudste is Maggie, (voor de kenners een Mac Ferguson), slechts 32 p.kaatjes, je springt erop en eraf als ware ze een fiets. Ze zaait, schoffelt, schudt bedjes, kortom doet alle voorkomende klusjes. Een verpleegtrekker noem je dat, te herkennen aan de smalle bandjes waar ze mee door de paadjes rijdt. Humeurig in de ochtend, vooral als het koud is, maar als er voldoende aandacht gegeven is aan het gloeien gaat het de verdere dag van een  leien dakje.
Dieter, (een Deutz), is haar mannelijke tegenpool. Groot, stoer, brede banden , stabiel karakter en start altijd. Eerst nog met een ordentelijk contactsleuteltje, maar sinds jaren is een schroevendraaier, theelepeltje of iets anders wat toevallig in de buurt ligt voldoende om hem aan de praat te krijgen. Een mooi zwaar gebrom volgt er dan.
Dieter diende vooral om spitten en te tillen.
Spitten in het voorjaar, met een zware spitfrees, baantje voor baantje, dagen lang. Mooie momenten waren dat, maar vaak ook snijdend koud. .
Tegenwoordig komt de loonwerker, met een veel grotere broer van Dieter, met een verwarmde kabine, hi-fi en koffie-automaat. In 6 uur is het land gespit, mooier en vlakker, en storingen en reparaties zijn niet meer onze zorg.
Bleef over het tillen, vooral in het hoogseizoen, oftewel van mei tot en met september. Pallets en pallets met raapstelen, ijssla, bospeen, vroege aardappelen , pompoenen enz.
`s Avonds of ` ochtends vroeg de lege kisten klaar zetten op het land, en dan gedurende de dag telkens pallets met volle kisten naar de wasplaats   Na het wassen en sorteren vonden dan die groenten hun weg naar de groothandel.
Maar sinds we steeds meer telen voor onze eigen winkel en abonnementen, en we ook steeds meer `zorgboerderij` worden is deze taak voor Dieter ook komen te vervallen.          
Zo veranderd een bedrijf voortdurend, en daarmee ook de mechanisatie.
Dieter gaat naar  een strandje aan het Veluwemeer, beetje prullebakken legen, beetje flaneren tussen de badgasten. Het ga hem goed.