Beste mensen

Twee beeldbepalende zaken op de tuin zijn afgelopen week verdwenen, allereerst de kastanjeboom, die midden op de tuin stond. Door de gevreesde kastanjeziekte vorig jaar al aangetast produceerde hij in het voorjaar nog een beetje blad, en hield er toen mee op. We hebben nu om moeten zagen. Als tweede de ‘schapenstal’, onze werkplaats en gereedschapsberging. Deze moest verdwijnen in een ruil met de gemeente om een bedrijfswoning te mogen bouwen.Volgens het bestemmingsplan zijn er namelijk teveel vierkante meters bebouwing. Dus moestem we iets inleveren.
Het is een vreemd gezicht, deze lege plekken in het landschap, De boom hadden we zelf geplant, en de schuur 25 jaar geleden gebouwd. Maar gelukkig verandert het landschap ten goede.
In de wintermaanden loop ik vaak over het land, en stel me voor hoe het land er in de zomer uit gaat zien. Wat gaat waar groeien, hoe ziet dat er dan uit en ‘voelt’ het ook goed. Want wat op papier uitgedacht is kan al lopend en kijkend wel eens heel anders uitpakken. Ik weet dat andere boeren dat ook wel doen, de landbouwcursus, het basiswerk van de Biologisch-Dynamische Landbouw spreekt over de boer die mediterend over het land loopt.
Dit jaar is dat een extra opgave, omdat niet alleen de gewassen een plek moeten krijgen, maar ook de struktuur van de tuin verandert.
Er komt immers een woning, daar hoort ook een stukje prive-tuin bij.
Er is een nieuwe parkeerplaats die nog door begroeiing afgeschermd moet worden, en voor een nieuwe route naar de winkel zorgt. Er komt een grote boomgaard, met schapen als grazers, en een wandelpaadje er door heen. En behalve een plaats heeft ook alles een maat, een vorm of een kleur. Het moet straks mooi en funktioneel zijn. Er valt dus heel wat te kiezen, en mocht u mij tegenkomen met een afwezige blik, uitkijkend over het land, dan weet u waarom.
Heeft u trouwens gemerkt dat het middenpad, doorgaans in de winter een modderboel, nu dankzij de houtsnippers goed begaanbaar is? Heel uitnodigend voor een meditatief winterrondje.

Goede kerstdagen evenals een gezond 2006,

namens alle tuin en winkelmedewerkers, Anna.Aileen, Esther,
Martin, Elza, Welmoet,Angelien, Ellen,Marleen, Paula,Sjoerd, Carry, Liselore Leidy,lpie,Lu?y,Doron.Rob,Marja, Anke,Johan,Joost, Yette,Sijmen en Sissie.
?