Vroeger leek Januari een maand waar maar geen eind aan kwam, lange troosteloze: dagen, bevroren kranen, modder, koude voeten en vooral wachten op de eerste zonnewarmte. Tegenwoordig zou ik wel 2 Januari’s aaneengesloten willen hebben, de tijd gaat veel te snel. Weliswaar is de boekhouding al weggestuurd, is de SkaI al langs geweest om te kijken ofwe wel biologisch genoeg zijn, en zijn alle potjes, flessen en kistjes in de winkel en daarbuiten geteld, maar er valt nog zoveel te doen voor het seizoen weer alle aandacht opeist.
Zo is het teeltplan nog niet helemaal af, en moeten de zaden hoognodig besteld worden. Via de email hoorden we dat van onze favoriete aardappelrassen maar beperkt pootgoed beschikbaar is, dus dat wordt dringen.
En er moet nog een keuze gemaakt worden welke soort fruitbomen we gaan aanplanten in onze boomgaard, en welk schapenras het best bij ons past. Daar moet dan ook nog een mooi hek omheen.
In de kas moeten de eerste raapsteeltjes gezaaid worden, en over twee weken de vroege tuinbonen. De olie van de trekkers moet worden ververst, de vloer van de winkel geschilderd, de winkelkarretjes nagekeken, een advertentie gezet voor asperge-oogsters, definitieve afspraken gemaakt met zorginstellingen die graag mensen op hei. land willen laten werken, enz.
Ook de ophanden zijnde bouw van onze woning eist zijn tijd, contact met architect en aannemer, en soms nog de Gemeente tussendoor. Klaar maken van het terrein, slopen en afvoeren va het bestaand huisje, elke keer weer iets anders.
Een rustpunt in dt: week is het rondbrengen van de abonnementen iedere Vrijdagochtend.
Vooral als het een beetje vriest, de auto een beetje opgewarmd is en de zon bloedrood boven de Wijde Blik opkomt. Het moment om tussen de verschillende afleveradressen naar de radio te luisteren, waarop dan meestal gesprekken met interessante mensen worden gehouden.
En een wekelijkse boekbespreking, waarin afgelopen week een dichtbundel van Emily Dickinson werd besproken. Ik ben helemaal niet zo ‘n gedichtenmens, maar werd hierdoor wel getroffen, het ‘loopt’ zo mooi. Een aanrader als u van (engelse) gedichten houdt.
Met vertaling overigens!

Wat abonnementen betreft zouden we graag willen dat het aantal een beetje gaat groeien. Misschien dat u iemand in uw omgeving attent kan maken op onze groentetas ..
Wij leveren in Bussum, Huizen, Vreeland, Loenersloot, Weesp en Nederhorst den Berg en in de tuin. En misschien is elders ook belangstelling, bijv Loenen. Laat het weten en zegt het voort ..
Terwijl ik deze brief schrijf geurt het hele huis inmiddels naar de erwtensoep. Sissie is die in grote hoeveelheden aan het maken.

Op 21 januari organiseert Natuurmonumenten een wandeling met gids over de landgoederen, met bij ons een snert-pauze. En 28 januari nogmaals, in samenwerking met de Libelle. Altijd al zin gehad in een winterse wandeling?? Opgeven kan bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, of via het telnr. In Libelle nummer drie.
De soep is overigens zonder wandeling ook diepgevroren in onze winkel te verkrijgen. Niet
zo sportief, wel zo lekker.

Vriendelijke groet, Sijmen.

?