Gezocht: Speurneus.

Die zou hier goed werk kunnen doen, want er gebeuren hier in de buurt dingen waar een luchtje aan zit.
Zo’n luchtje zelfs dat het plaatselijke politiekorps in opperste staat van paraatheid was  en de brandweer met meetaparatuur klaar stond voor het geval een milieu-ramp de Hilversumse wijk `Trompenberg` bedreigde.
Wat was het geval.
Op vrijdagochtend, 4 februari, kwamen 2 grote trekkers en een kraantje van de loonwerker Post  bij ons het pad oprijden. Na 1 februari mag op zandgrond mest worden uitgebracht en voor ons is dat altijd een beetje een bijzondere dag. Dan verrijken we de bodem, waar straks de gewassen hun voeding uit halen. Ieder gewas vraagt een eigen hoeveelheid,er staan dan ook overal borden hoeveel mest waar gestrooid moet worden. Het uitrijden moet erg precies gebeuren, en de jongens van Post kunnen dat. De mest zelf is natuurlijk ook belangrijk. We hebben daar veel mee ge-experimenteerd, en hebben nu een mengsel van mest waar al champignons op hebben gegroeid vermengd met koeiemest . Beide van biologisch werkende bedrijven. Deze mest is heel fijn van struktuur en daarom makkelijk strooibaar.
Om een nog betere kwaliteit te krijgen laten we de mest nog een jaar liggen, met daaraan de Biologisch-dynamische preperaten toegevoegd. Dan ontwikkelt zich een wormenpopulatie die de mest nog verder verteert. U merkt,ik kan hier nog wel een tijdje over door gaan, maar wat duidelijk moge zijn, goede mest is voor ons heel belangrijk.
Terug naar die bewuste Vrijdag,een prachtige mistige ochtend. Droog land, geen zon, ideaal voor het mestuitrijden. Welmoet reed er achteraan met een egje om de mest zo snel mogelijk te bedekken. Zo komen alle voedingsstoffen in de grond en niet in de lucht.
Toch is er altijd nog wel sprake van een beetje verlies in de vorm van stikstofvervlieging. Je ruikt dan een mestlucht. Bij onverteerde vloeibare mest is dat een scherpe ammoniaklucht, vooral bij kippen of varkensmest. Bij goed verteerde mest (onze dus)is bijna alle stikstof gebonden,en ruik je een lichte, bijna frisse mestlucht. Een lucht die bij mij altijd weer associaties oproept aan het begin, het voorjaar. Dan krijg ik er helemaal weer zin in.
Dat was echter niet het geval in Trompenberg. Diverse mensen belde de Politie over een lucht van rotte eieren, en de molens gingen draaien. Milieu-diensten en Brandweer kwamen in aktie,  en kwamen uituindelijk bij ons terecht. En ook de krant wist ons te vinden.
Nu zijn er een aantal mogelijkheden. Of sommige bewoners van de wijk zijn zo van het platteland vervreemd dat zij de lucht van mest niet meer als zodanig herkennen.
Dat zou kunnen in deze tijd van luchtjes uit bussen en blokjes.
Of er is nog een andere, niet ontdekte bron. Vrijwilligers van de tuin hebben dezelfde tijd op station Hilversum Noord een sterke vieze lucht geroken.En ook van klanten krijgen we meldingen binnen over stank in H`sum Noord. En ga je tussen Trompenberg en H`sum  Noord zoeken dan kom je niet bij ons terecht.  
Of er is toch een zwavelverbinding ontstaan  bij het uitrijden. Maar die hebben wij niet geroken,en ook de journalist van de Gooi-en Eemlander niet, die er met zijn neus letterlijk ingedoken is.  De sub-titel in het artikel in de krant vinden we daarom jammer, wij willen best schuld op ons nemen als er sprake is van schuld,  Maar in dit geval zou ik niet weten waaraan, en valt er dus ook geen schuld te ontkennen.
Grondiger speurwerk was passender geweest.