Beste Mensen

 

Het zoemt door het land, en ook door het Gooi..

Zijn ze er al, of, ze zijn er al.

Het antwoordapparaat slaat op hol en de mailbox loopt vol.

Nee dus, ze zijn er nog niet en dat gaat ook nog een tijdje duren.

Dit wordt asperge-les 1 en ik beloof u dat er nog een paar gaan volgen.

De asperge is een vaste plant die heel oud kan worden en meerdere jaren op dezelfde plek geteeld wordt.

Dus ook de vraag of we ze alweer hebben geplant is een beetje dom zou onze Maxima zeggen.. ze staan er al.

In de Herfst is al het groen van de planten afgestorven, we hebben dat netjes door de grond gewerkt zodat het daar verteert en weer als voeding kan werken. In Februari hebben we nog eens mooi verteerde mest uitgebracht, dat doen we om de twee jaar.

En verleden week is onze collega uit Blaricum geweest om de bedden op te ploegen en folie te leggen. We hebben hiervoor gezamenlijk een machine aangeschaft . Het folie leggen is een zwaar werkje, je rent dan met twee man achter de trekker aan om het netjes over de ruggen te krijgen, 5 km looppas met hindernissen..

Op zo`n 80 cm onder het heuveltje, de asperge rug, wacht de plant nu tot de bodemtemperatuur gaat stijgen en hij het warm genoeg vindt om te gaan groeien. Dan worden de nu slapende knoppen wakker en gaan de eerste stengels naar boven komen.. Als dat eenmaal begint gaat het snel en is iedereen weer gelukkig.

Je kunt het natuurlijk, of eigenlijk on-natuurlijk, versnellen door de grond te verwarmen met warmwaterslangen, of door kasjes/tunneltjes van folie over ruggen te bouwen.

Daarmee vervroeg je de oogst en word je misschien nog ìetsje eerder gelukkig..

Maar het kost een boel geld en energie en een groot deel van geluk zit toch ook in het verwachten, de voorpret..

Wij verwachten ze dit jaar in ieder geval wel eerder dan vorig jaar, toen was pas de tweede week van Mei de eerste goede week..

We houden u op de hoogte..

En: we zijn nog op zoek naar een oogster.

Iemand die het leuk vindt om 06.00 uur te genieten van het buitenleven, geen bezwaar heeft vies te worden, stevig aan de conditie te werken en om 12 uur naar huis mag.

Vanaf eind April, voor 2 of meerdere dagen per week..

Met groet,

Sijmen